Σύμβαση με την Elia Asset NV/SA, σε κοινοπραξία με την DEME υπέγραψε η Hellenic Cables για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση (EPCI) υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης.
Αυτό το σημαντικό έργο αποτελεί μέρος της φιλόδοξης πρωτοβουλίας Princess Elisabeth Island για την ενίσχυση των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας στο Βέλγιο. Για την Hellenic Cables και την DEME, αυτή η ανάθεση αποτελεί σημαντικό ορόσημο, καθώς ακολουθεί την επιτυχημένη εκτέλεση του έργου MOG1 για την Elia, στο οποίο συμμετείχαν οι δύο εταιρείες πριν από μερικά χρόνια.
Οι όροι του έργου
Το έργο προβλέπει την παράδοση από την Hellenic Cables ενός υποβρύχιου συστήματος τριών export καλωδίων HVAC 220kV, συνολικού μήκους 165χλμ. Αυτά τα καλώδια πρόκειται να συνδέσουν το τεχνητό ενεργειακό νησί εντός της περιοχής του αιολικού πάρκου Princess Elisabeth με τις ακτές του Βελγίου. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια των υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 220kV, καθώς και για τα σχετικά εξαρτήματα, τις εργασίες συναρμολόγησης, τερματισμού και τις σχετικές δοκιμές, τη θέση σε λειτουργία και συντήρηση του υποβρύχιου συστήματος των καλωδίων (export cable system).
Τα τρία export καλώδια 220kV αναμένεται να κατασκευαστούν εντός του 2026 και 2027 και η εγκατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο καθετοποιημένο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.
Ο Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings, δήλωσε: «Μετά την επιτυχημένη παράδοση του MOG1 πριν από μερικά χρόνια, είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε ξανά με την ELIA σε αυτό το πρωτοποριακό έργο. Η συμμετοχή μας στο έργο Princess Elisabeth Island όχι μόνο ενισχύει τη δέσμευσή μας για την προώθηση των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά επίσης αποδεικνύει την ικανότητά μας να παρέχουμε σύνθετες και καινοτόμες λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανυπομονούμε να εκτελέσουμε το έργο με ασφάλεια και να συμβάλλουμε στη μετάβαση του Βελγίου σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον».