MENU

«Σύμμαχος» της ελληνικής οικονομίας η ανάπτυξη των offshore αιολικών – Πρόβλεψη για επενδύσεις 6 δισ. ευρώ ως το 2030

Η έκθεση της ΕΛΕΤΑΕΝ καταγράφει μεταξύ άλλων τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον εν λόγω τομέα

Σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία έχει η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΕΛΕΤΑΕΝ, κατά την οποία διαπιστώνονται οι ρεαλιστικές ευκαιρίες της Ελλάδας για πράσινη μετάβαση και επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας. Στην πρώτη φάση ανάπτυξής του το Εθνικό Πρόγραμμα το 2030 θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ και στην πλήρη ανάπτυξή του έως το 2050 πάνω από 28 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα εξάλλου με τη μελέτη που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ, η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση του ΑΕΠ έως και 1,9 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-2050 και των εσόδων του δημοσίου έως και 440 εκατ. ευρώ ετησίως. Για την ίδια δε περίοδο, προβλέπεται αύξηση της απασχόλησης, η οποία υποστηρίζει έως και 44.000 θέσεις εργασίας ετησίως.

Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ο στόχος εγκατεστημένης ισχύος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ανέρχεται στο 1,9 GW έως το 2030, στα 6,2 GW έως το 2035 και στα 17,3 GW έως το 2050.

Η ανάπτυξη της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα απαιτήσει σημαντική ανάπτυξη των τοπικών παραγωγικών εγκαταστάσεων,  λιμενικές υποδομές, μίσθωση ή απόκτηση εξειδικευμένων σκαφών, καθώς και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Με το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της χώρας να θεωρείται ένα από τα πιο ελκυστικά στην Ευρώπη, οι προοπτικές είναι παραπάνω από θετικές και αισιόδοξες. Η Ελλάδα έχει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των «ανταγωνιστών» της για την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα όπως:

Στρατηγική τοποθεσία

Η γεωγραφική θέση της χώρας είναι κομβική και μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Αίγυπτο και το Ισραήλ (ή ακόμα και στη Σαουδική Αραβία) και πράσινου υδρογόνου.

Υποδομές με θαλάσσια πρόσβαση

Η Ελλάδα είναι μια θαλάσσια χώρα, με περισσότερα από 2.000 νησιά, περισσότερα από 200 κατοικημένα νησιά και πάνω από το 70% του πληθυσμού της ηπειρωτικής χώρας ζει παραθαλάσσια.

Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλος αριθμός υφιστάμενων θαλάσσιων υποδομών, όπως δεκάδες εμπορικά λιμάνια, ναυπηγεία κ.λπ.

Ναυτιλιακή και ναυπηγική βιομηχανία με μεγάλη εμπειρία

Η Ελλάδα έχει παράδοση στη ναυτιλία, η οποία αποτέλεσε το βασικότερο στοιχείο της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας από τα αρχαία χρόνια. Μέχρι το 2018, ο συγκεκριμένος τομέας είχε αξία 21,9 δις. δολ. Εάν σε αυτά προστεθούν και οι σχετικές δρατηριότητες των offshore αιολικών, ο αριθμός εκτινάσσεται στα 23,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ισχυρές εγχώριες βιομηχανίες χάλυβα, καλωδίων και τσιμέντου

Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του χάλυβα, των καλωδίων και του τσιμέντου έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα σε διεθνές επίπεδο, με σημαντική συμβολή στο εχγώριο ΑΕΠ.

Ακολουθεί αναλυτικά η σχετική έκθεση:

Σχετικά Άρθρα