Στις εταιρείες προμήθειας ρεύματος βρίσκονται τα ενημερωτικά σημειώματα της ΡΑΑΕΥ, αναφορικά με τα ποσά που θα πρέπει να ανακτηθούν από κάθε εταιρεία, καθώς υπολογίστηκαν ως έσοδα τα οποία υπερβαίνουν το εύλογο κέρδος.
Το επόμενο βήμα είναι να δρομολογηθεί ο καταλογισμός της έκτακτης εισφοράς, ο οποίος θα γίνει με την έκδοση των τιμολογίων από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να «ενεργοποιηθεί» η είσπραξή τους μέσω του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται να ανακτηθεί άμεσα από τις εταιρείες το 60%. Το υπόλοιπο 40% θα καταβληθεί μετά την οριστική εκκαθάριση, που θα γίνει σε επόμενη φάση. Το ποσό που προκύπτει για το σύνολο της αγοράς αθροίζεται σε 230 εκατομμύρια ευρώ.
Που θα χρησιμοποιηθεί ο κουμπαράς των 230 εκατ. ευρώ
Όπως προβλέπεται, τα ανακτηθέντα ποσά για αρχή θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (TEM) με σκοπό την εξόφληση οφειλών από Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης προς τη ΔΕΗ, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στο ιδιαίτερα υψηλό ποσό των 350 εκατ. ευρώ.
Η ανάκτηση των υπερκερδών αφορά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και το τέλος του 2023, οπότε και εφαρμόστηκαν τα έκτακτα τιμολόγια, οι τιμές των οποίων γνωστοποιούνταν από τους προμηθευτές στις 20 κάθε προηγούμενου μήνα.
Τα ποσά προς ανάκτηση είναι τα υπερβάλλοντα κέρδη που προέκυψαν κατά τους μήνες που οι λιανικές τιμές που ανακοινώθηκαν -βάσει εκτιμήσεων- ήταν τελικά αρκετά υψηλότερες από τα πραγματικά επίπεδα των χονδρεμπορικών τιμών.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα έσοδα των παρόχων υπερέβαιναν κατά πολύ τα εύλογα ποσοστά κέρδους καθώς και τα λειτουργικά κόστη τους. Αντίθετα, σημειώνεται ότι αν από τις προβλέψεις τιμών τους προέκυψε εν τέλει ζημία, τότε δεν τίθεται θέμα ανάκτησης υπερεσόδων.
Δεδομένου του μεριδίου αγοράς που κατέχει στην προμήθεια ρεύματος, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερκερδών θα αναζητηθεί από τη ΔΕΗ, που τον Ιούλιο του 2024 έκλεισε με 54,6% στη λιανική.