Οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρούνται για παρατεταμένες περιόδους στη ΝΑ Ευρώπη, θα βρεθούν σήμερα στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η «κούρσα» των τιμών είχε αποτελέσει και το θέμα κοινής επιστολής των Υπουργείων Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που εστάλη, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες ημέρες.
Στην επιστολή, εστιάζει στην άνοδο των τιμών που καταγράφηκε στην περιοχή το καλοκαίρι, λόγω εξωτερικών παραγόντων οι οποίες, όπως επισημαίνεται, άσκησαν σημαντική πίεση στις οικονομίες των χωρών, δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες για την ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιφερειακής αγοράς. Στην επιστολή ζητείται ακόμη φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να ελαφρύνεται το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές και να ισορροπεί βραχυπρόθεσμα η αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι, οι τιμές στην ΝΑ Ευρώπη είχαν εκτιναχθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, υπερβαίνοντας κάποιες φορές κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το «φράγμα» των 400 ευρώ/MWh.
Αίτημα των χωρών που είναι αντιμέτωπες με το φαινόμενο και επιβαρύνονται οικονομικά, είναι η άμεση λήψη μέτρων, στο πλαίσιο μίας ευρωπαϊκής λύσης, ώστε να εξομαλυνθούν οι αποκλίσεις των τιμών μέσα στην ΕΕ.
Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν, είναι η εντατικοποίηση της συνεργασίας των κρατών-μελών για μεγαλύτερη αξιοποίηση της ευελιξίας ζήτησης και η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας. Ειδικά, ο πολλαπλασιασμός των διασυνδέσεων που ενώνουν τη ΝΑ Ευρώπη με τη Δυτική, είναι απαραίτητος αφού θα δώσει τη δυνατότητα για αυξημένες ροές ενέργειας, βοηθώντας στη σύγκλιση των τιμών και στην ενεργειακή ασφάλεια.
Υπό αυτή την έννοια, ο σχεδιασμός των υποδομών των χωρών θα πρέπει να γίνεται (και) με κριτήριο τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, ώστε να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο πολλή «πράσινη» και φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ, με τη συμβολή και των εθνικών Διαχειριστών. Η εισαγωγή μηχανισμών στήριξης σε χώρες που επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές και η λήψη μέτρων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα για τις περιόδους που οι τιμές αυξάνονται υπερβολικά (π.χ. τον χειμώνα), θεωρούνται πάντως εξίσου σημαντικές παρεμβάσεις.