Σε φάση προετοιμασίας περνά το πρόγραμμα «Απόλλων» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να καλύψει με «πράσινο» ρεύμα το 90% των καταναλώσεων σε ευάλωτα νοικοκυριά (αφορά 127.500 δικαιούχους του ΚΟΤ Α) και το 50% των ενεργειακών αναγκών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού), Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ – 3.570 παροχές) και δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης (9.455 παροχές).
Το «Απόλλων» θα εξασφαλίσει μειωμένες τιμές ρεύματος στους δικαιούχους καλύπτοντας μεγάλο μέρος της κατανάλωσής τους από φωτοβολταϊκά πάρκα.
Οι 13 Περιφέρειες έχουν ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για την ίδρυση των αντίστοιχων Ενεργειακών Κοινοτήτων ενώ παράλληλα συλλέγονται στοιχεία για τις ανάγκες κατανάλωσης των δικαιούχων, ώστε ακολούθως να προσδιοριστεί η ισχύς των φ/β που θα πρέπει να εγκατασταθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Την ίδια στιγμή, έχει ενεργοποιηθεί και η διαδικασία για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), η οποία θα μεριμνήσει για την κάλυψη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Παράλληλα, δρομολογείται και η ΚΥΑ των ΥΠΕΝ και ΥΠΟΙΚ που θα αποσαφηνίσει παραμέτρους του προγράμματος, όπως η «συνταγή» της χρηματοδότησης των έργων που θα προκριθούν, των μελετών που απαιτούνται καθώς και άλλες ακόμη οικονομικές προβλέψεις αναφορικά με την αποζημίωση της «πράσινης» ενέργειας.
Διαγωνισμοί ανά Περιφέρεια
Οι διαγωνισμοί για τα φ/β θα προκηρυχθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή όταν ολοκληρωθεί η «άσκηση» για τη διαστασιολόγηση της απαιτούμενης ισχύος, με τον χρονικό στόχο να τοποθετείται στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, την αρχή στους διαγωνισμούς θα κάνουν κατά προτεραιότητα η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών της Ε.Ε.Τ.Α.Α. και η Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες.
Όπως προβλέπεται στο ν/σ του Υπουργείου, η ΡΑΑΕΥ θα διενεργήσει 13 μειοδοτικούς διαγωνισμούς (έναν σε κάθε Περιφέρεια / Κοινότητα) για πιο ώριμα έργα που διαθέτουν ήδη όρους σύνδεσης.
Τα έργα που θα προκριθούν θα είναι αυτά που θα ζητήσουν τη μικρότερη αποζημίωση για την παραγόμενη ενέργεια και κάλυψη των ωφελούμενων – η οποία θα γίνεται με το μοντέλο του virtual net billing. Οι παραγωγοί θα υπογράψουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης διάρκειας 20 ετών με τον ΔΑΠΕΕΠ.