Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας της πλατφόρμας για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων αγοραπωλησίας ενέργειας (PPAs).
Χθες (7/11) δόθηκαν σε δημόσια διαβούλευση τα ρυθμιστικά κείμενα που σχετίζονται με τη λειτουργία της πλατφόρμας, αρχής γενομένης από τον Κανονισμό Λειτουργίας, αλλά και μια σειρά σχεδίων αποφάσεων για την απόκτηση της ιδιότητας του συμμετέχοντα, την πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα και τις χρεώσεις των συμμετεχόντων στην πλατφόρμα.
Η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 20 Νοεμβρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα το ΕΧΕ θα διοργανώσει ειδική ημερίδα παρουσίασης της πλατφόρμας στους πιθανούς ενδιαφερόμενους.
Η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου και στόχος της είναι να αποτελέσει σημείο συνάντησης της προσφοράς και της ζήτησης για τη σύναψη διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαβούλευση έρχεται σε συνέχεια της σχετικής πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει η ΡΑΑΕΥ στις αρχές του 2023.
Το Χρηματιστήριο Ενέργειας προχώρησε στη δημιουργία της πλατφόρμας PPA, η οποία έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της σύναψης συμβάσεων για ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (RES-PPA).
Παράλληλα το Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει προχωρήσει ήδη στη δημιουργία πρότυπου συμβολαίου PPA, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική η αξιοποίησή του.
Στόχος είναι να υποστηρίξει τους «μικρότερους» παίκτες της αγοράς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες να δραστηριοποιηθούν σε αυτό το περιβάλλον, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες εταιρείες.
Απροθυμία του κράτους να παίξει το ρόλο του εγγυητή
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ηγεσία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εκτιμά πως ένας καλός τρόπος για να επισπευσθεί η υπογραφή ενός PPA μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή είναι το κράτος να λάβει το ρόλο του εγγυητή (state guarantee).
Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε ιδιαίτερα τα PPAs μεταξύ μικρότερων παιχτών, είναι συμβατό με το υφιστάμενο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ με τον τρόπο αυτό μια σύμβαση αυτής της κατηγορίας μπορεί πιο εύκολα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Ωστόσο επί του παρόντος το κράτος δεν φαίνεται διατεθειμένο να αναλάβει αυτό το ρόλο, ενώ και από την πλευρά της αγοράς υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις ειδικά για τα «πράσινα» PPAs με ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά.
Πάντως η πλατφόρμα PPA του ΕΧΕ θα παρέχει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να υποβάλλουν μέσω πληροφοριακού συστήματος ανώνυμες προσφορές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και να εκδηλώνουν ενδιαφέρον με μη δεσμευτικό χαρακτήρα σε μία ή περισσότερες υποβληθείσες στην πλατφόρμα προσφορές.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να εγγράφουν, προαιρετικά, στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με διμερή συμβόλαια που έχουν συνάψει με άλλους συμμετέχοντες στην πλατφόρμα.
Όπως τονίζει το ΕΧΕ η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός λειτουργίας της πλατφόρμας PPA έχει γίνει κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν, η διαφάνεια τιμών, καθώς και η ανωνυμία σε επίπεδο προσφορών.
Την ιδιότητα του συμμετέχοντος μπορούν να αποκτήσουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, προμηθευτές, έμποροι, παραγωγοί ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης, αυτοπρομηθευόμενοι πελάτες και φυσικά τελικοί πελάτες και καταναλωτές.