MENU

Στη Νάξο οι υπογραφές για το «πράσινο» ταμείο των νησιών

Τα επιλέξιμα έργα θα κατηγοριοποιηθούν σε δύο ομάδες προτεραιότητας

UPD (12.35) Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ΥΠΕΝ, η εκδήλωση που αφορούσε στη σύμβαση για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης, παρουσία του Πρωθυπουργού, αρμόδιων υπουργών και κοινοτικών στελεχών, για τις 27 Μαίου στη Νάξο αναβάλλεται.

Νωρίτερα, το energodromio.gr έγραφε:

Στη Νάξο στις 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής με την οποία θα «ενεργοποιηθεί» το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών και η διάθεση ευρωπαϊκών πόρων έως 3 δισ. ευρώ για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και του ενεργειακού κόστους της νησιωτικής Ελλάδας.

Η τελετή θα διεξαχθεί παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, του Maroš Šefčovič (αντιπρόεδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία), των αρμόδιων υπουργών και του νέου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ιωάννη Τσακίρη. Οι βάσεις για το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο τέθηκαν το 2021 μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την άντληση κονδυλίων από αδιάθετα δικαιώματα ρύπων.

Πιο συγκεκριμένα, τα κονδύλια που θα συγκεντρωθούν για τη χρηματοδότηση των «πράσινων» έργων για τα νησιά, θα αντληθούν από τη διάθεση 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, στο πλαίσιο πλειστηριασμών κατά τη διετία 2024 – 2025. Τα έσοδα υπολογίζονται από 1,5 έως 3 δισ. ευρώ.

Ποια έργα θα «ξεκλειδώσουν» χρηματοδότηση έως 3 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ τα επιλέξιμα έργα θα κατηγοριοποιηθούν σε δύο ομάδες προτεραιότητας, έκαστη με χρηματοδότηση της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ. Στην πρώτη ομάδα θα ενταχθούν οι δράσεις που σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουν σε υλοποίηση, δεδομένου ότι χρηματοδοτικά καλύπτονται ακόμη και από τη χαμηλή εκτίμηση των προσδοκώμενων εσόδων.

Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία θα επιδοτηθεί κατά 39%, λαμβάνοντας χρηματοδότηση ύψους 534 εκατ. ευρώ. Με 22 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν επίσης υποθαλάσσιες διασυνδέσεις μέσης τάσης ανάμεσα σε μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων ενώ έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων και στις Κυκλάδες θα αντλήσουν 74 εκατ. ευρώ.

Επιδοτήσεις στα επίπεδα του 40% προβλέπονται για σειρά αρκετών ακόμη έργων. Έτσι, χρηματοδότηση ύψους 106 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, 210 εκατ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ που συνδυάζονται με μπαταρία, 260 εκατ. ευρώ για offshore αιολικά και τις διασυνδέσεις τους και 36 εκατ. ευρώ για standalone μπαταρίες.

Κατά 50% θα επιδοτηθεί η εγκατάσταση φ/β με συστήματα αποθήκευσης για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, στο πλαίσιο προγραμμάτων προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρώ. Ίδια επίπεδα επιδότησης προβλέπονται και για τη δημιουργία υποδομών στα λιμάνια με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των πλοίων σε ρεύμα (cold-ironing) καθώς και έργα κατασκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η μέγιστη κλίμακα επιδότησης, με ποσοστό 60%, αφορά την κατασκευή φραγμάτων – ταμιευτήρων, με τους χρηματοδοτικούς πόρους να ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πολλές εξ των παραπάνω δράσεων εντάσσονται και στη δεύτερη ομάδα προτεραιότητας, ωστόσο το εύρος των έργων που τελικά θα υλοποιηθεί, είναι συνάρτηση του «κουμπαρά» που θα συγκεντρωθεί από τα δικαιώματα ρύπων – κάτι που με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών κατά τη διετία.

Το ΥΠΕΝ έχει ορίσει ήδη το «ταβάνι» χρηματοδότησης για κάθε έργο της δεύτερης ομάδας, εφόσον συγκεντρωθούν τα μέγιστα προσδοκώμενα έσοδα, ενώ παράλληλα έχει αναλύσει σε επίπεδο δράσης την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του 1,6 δισ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα