MENU

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από τη σύσκεψη για τον GSI – Σκυλακάκης: Η δουλειά συνεχίζεται

Εποικοδομητική χαρακτήρισαν τη συζήτηση οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών

UPD (08.15): Ολοκληρώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ η πολύωρη σύσκεψη στο Προεδρικό για την ηλεκτρική διασύνδεση κύπρου – Κρήτης.

Οι πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες που αναμεταδίδει το Philenews αναφέρουν ότι δεν υπήρξε -όπως δεν αναμενόταν να υπάρξει- θετική κατάληξη κατά τη συζήτηση που έγινε, με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες.

Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Γιώργος Παπαναστασίου και Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσαν πως η συζήτηση ήταν όντως εποικοδομητική και θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται». Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες και να υπάρξει εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο και ότι «αυτά που είπαμε αρκούν για σήμερα». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί η λύση, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι.

Για το αν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ο υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς». Η αναφορά σε νέα διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο (και πολιτικές αποφάσεις) δυνατό να παραπέμπει σε δυστοκία της σημερινής σύσκεψης να μειώσει τις τεχνο-οικονομικής φύσης διαφορές που χωρίςζουν τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα στις 19.15

Λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (προήδρευσε των εργασιών για περίπου 2,5 ώρες) έχει αποχωρήσει πριν από λίγο από τη σύσκεψη στο Προεδρικό για την ηλεκτρική διασύνδεση, όπως αναμεταδίδει το Philenews.

Η σύσκεψη επανήρχισε μετά το διάλειμμα, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών Κύπρου και Ελλάδας και τους άλλους αξιωματούχους και εκπροσώπους εταιρειών.

Αποχωρώντας από το Προεδρικό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για εποικοδομητική διαβούλευση κατά τη συνάντηση και είπε ότι αυτή συνεχίζεται.

Νωρίτερα, στις 17.20

Στις 15.45 ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, η κρίσιμη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο για το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, Great Sea Interconnector, αξίας 1,9 δισ. ευρώ.

Η Λευκωσία επιθυμεί τη διευκρίνiση κρίσιμων οικονομικών και νομικών πτυχών του μεγαλεπήβολου έργου, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το όλο ζήτημα, ενώ η Αθήνα αναδεικνύει το θέμα της βιωσιμότητας του έργου μέσω του Ρυθμιστικού Πλαισίου, όπως είχε δηλώσει ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Υπενθυμίζεται ότι η Kυβέρνηση είχε αποφασίσει επί της αρχής τη χρηματοδότηση του έργου με 125 εκατ. ευρώ μέσω των εσόδων από το ταμείο ρύπων, χωρίς να λάβει τελική επίσημη απόφαση για το θέμα.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής εταιρείας καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, της εταιρείας που ανέλαβε να κατασκευάσει το καλώδιο.

Από κυπριακής πλευράς συμμετέχουν επίσης ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Νωρίτερα, το πρωί το energodromio.gr έγραφε:

Στη Λευκωσία στραμμένα τα βλέμματα – Κρίσιμη συνάντηση σήμερα (10/9) για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Η κομβικότερη συνάντηση για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία, καθώς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη καλούνται έστω και την ύστατη στιγμή να βρουν τη χρυσή τομή για τα «αγκάθια» που συνεχίζουν να μπλοκάρουν την κατασκευή του καλωδίου.

Σύμφωνα με τη σχετική γραπτή δήλωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), της εταιρείας Nexans και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της Αθήνας, διαμηνύεται ότι θα πρέπει να αλλάξει η απόφαση του Ιουλίου της ΡΑΕΚ, σύμφωνα με την οποία η ανάκτηση εσόδου από τους Κύπριους καταναλωτές θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της διασύνδεσης. Η ανάκτηση του εσόδου στην Κύπρο κατά την περίοδο της κατασκευής, είναι κρίσιμης σημασίας για τον φορέα υλοποίησης, καθώς συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα του project και την ελκυστικότητά του σε χρηματοδοτικό και επενδυτικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη απόφαση για ανάκτηση εσόδων από τους καταναλωτές στην Ελλάδα (σ.σ. στους οποίους αντιστοιχεί το 37% του κόστους) έχει ήδη ληφθεί σε ό,τι αφορά το έργο, του οποίου τα οφέλη θα απολαύσει κατά κύριο λόγο η Κύπρος, που θα έχει πλέον πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης, χαμηλότερες τιμές ηλεκτρισμού και μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια.

Ως λύση για την ανάκτηση των δαπανών, τις προηγούμενες ημέρες είχε αποφασιστεί η άντληση 25 εκατ. ευρώ για 5 χρόνια -σύνολο 125 εκατ. ευρώ– από το ταμείο δικαιωμάτων ρύπων της Κύπρου. Σε αυτό λοιπόν το σημείο, η σύσκεψη αναμένεται να γίνει στη βάση ότι θα υπάρχει ανάκτηση εσόδων για το έργο, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε ενδεχόμενες αλλαγές ή εξειδίκευση του τρόπου ανάκτησης.

Με χθεσινές του δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Σκυλακάκης φρόντισε να επαναλάβει ότι η Αθήνα είναι ανυποχώρητη στο θέμα της διασφάλισης εσόδων για το έργο κατά την κατασκευαστική περίοδο, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως το έργο δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα του έργου από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου (να μπορεί, δηλαδή, να κάνει το έργο ο κατασκευαστής, ο ΑΔΜΗΕ, που ανήκει κατά 51% στον Έλληνα φορολογούμενο χωρίς να έχει ζημία, κάτι που δεν επιτρέπεται και νομικά).

Η οικονομική βιωσιμότητα δεν έχει επιτευχθεί αν και αποτελεί υποχρέωση των ρυθμιστικών αρχών με βάση τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προπαντός μετά από την απόφαση της ΡΑΕΚ τον περασμένο Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι παρήλθαν οι σχετικές συμβατικές προθεσμίες με τον κατασκευαστή του καλωδίου.

Σχετικά Άρθρα