MENU

Στα «σχοινιά» η ΡΑΕΚ για τον GSI – Στο προσκήνιο η PwC Cyprus

ΑΔΜΗΕ και Nexans έχουν δώσει τελεσίγραφο στην ΡΑΕΚ να απαντήσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου

Πολύ στριμωγμένη αισθάνεται η ΡΑΕΚ από τις πιέσεις που δέχεται από πολλές πλευρές, εντός και εκτός Κύπρου, για να τροποποιήσει την απόφαση που έλαβε στις 2 Ιουλίου, απορρίπτοντας το αίτημα του ΑΔΜΗΕ να επιτρέψει ανάκτηση των εξόδων του για την ηλεκτρική διασύνδεση από 1/1/2025.

Για την ώρα η ΡΑΕΚ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, όπως πληροφορείται ο Φιλελεύθερος από πηγές που έχουν γνώση για τις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη, με άμεση εμπλοκή πλέον και της κυπριακής Προεδρίας. Η τελευταία φέρεται να ευνοεί -και να ζητά- αλλαγή της απόφασης της ΡΑΕΚ, παρ’ ότι η ίδια διεκδικεί χρόνο για να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα και ωφελιμότητα του έργου, ώστε να επενδύσει με 100 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης (Great Sea Interconnector – ΑΔΜΗΕ), χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν η συμμετοχή στη μετοχική δομή θα έχει ενεργητική ή παθητική φύση.

Το ενδεχόμενο να μην είναι ομόφωνη η νέα απόφαση της ΡΑΕΚ επί της ένστασης που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ για την απόφαση της 2ας Ιουλίου δεν είναι αμελητέο, παρότι η ρυθμιστική αρχή βρίσκεται σε φάση ουδέτερης ενδοϋπηρεσιακής αξιολόγησης των νέων στοιχείων που κατέθεσε ο φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης αλλά και όλων των δεδομένων-προειδοποιήσεων που έθεσαν ενώπιόν της άλλοι εμπλεκόμενοι, περιλαμβανομένων στελεχών της Κυβέρνησης από τη μια και ιδιωτών παραγωγών ενέργειας από την άλλη, με εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα.

Στην PwC Cyprus η ευθύνη της αξιολόγησης των νέων στοιχείων

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η ΡΑΕΚ έχει αναθέσει στην PwC Cyprus την ευθύνη της αξιολόγησης των νέων στοιχείων που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος υποστηρίζει πως αν δεν αρχίσει να ανακτά έξοδα από τους καταναλωτές στην Κύπρο από τον Γενάρη του 2025 θα προκληθεί μία τρύπα 100 εκατ. η οποία θα καταστήσει το έργο μη βιώσιμο και θα τον υποχρεώσει σε εγκατάληψη της προσπάθειας. Η τρύπα θα είναι μεγαλύτερη αν ανασταλεί -φυσιολογικά- και η επιβάρυνση των Ελλαδιτών καταναλωτών από 1/1/2025.

Η μελέτη από την Pwc ζητήθηκε να ολοκληρωθεί σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια, καθώς ο ΑΔΜΗΕ, αλλά και η γαλλική Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο στη Νορβηγία, έχουν δώσει τελεσίγραφο στη ΡΑΕΚ να δώσει την απάντησή της μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Προχθές (23/7) πραγματοποιήθηκε άλλη μία τηλεδιάσκεψη, με συμμετοχή στελεχών της ΡΑΕΚ, της ελληνικής ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του κυπριακού Υπουργείου Ενέργειας, της Nexans και… βέβαια, της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, που κινεί τα νήματα, καθώς οι δικοί της χειρισμοί -πρωτίστως- εξελίσσονται σε φιάσκο, αφού με δική της αξιολόγηση παραχωρήθηκε αρχικά η χορηγία των 657 εκατ. σε έναν φορέα (EuroAsia Interconnector) που αποδείχθηκε πως δεν μπορούσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ ή ιδιωτικές τράπεζες και σήμερα στηρίζει απροκάλυπτα τον νέο (επίσης ιδιωτικού δικαίου) φορέα υλοποίησης, ο οποίος και αυτός δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τρίτες πηγές και εννοεί να προωθήσει το έργο των 2 δισ. με τα κεφάλαια που θα αντλεί από τους καταναλωτές της Κύπρου και της Ελλάδας, μαζί με τη χορηγία της ΕΕ.

Και επίσης αξιώνει να αποζημιωθεί πλήρως για όλα τα έξοδα, αν η διασύνδεση ματαιωθεί λόγω «εξαιρετικού κινδύνου», δηλαδή λόγω παρέμβασης της Τουρκίας, η οποία χθες έβγαλε πέντε πολεμικά πλοία να «επιτηρούν» ιταλικό πλοίο που έκανε βυθομετρήσεις ανοικτά της Κάσου, για τις ανάγκες της διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης. Από αξιόπιστη πηγή στην Ελλάδα πληροφορούμαστε ότι η χθεσινή τηλεδιάσκεψη κύλησε σε καλό κλίμα. Και πολλές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως έχουν βελτιωθεί κατά τι οι σχέσεις των εμπλεκομένων μερών τις τελευταίες μέρες. Από άλλη πηγή, πληροφορηθήκαμε ότι η Nexans επανέλαβε την προειδοποίηση πως αν μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν «κλειδώσει» η χρηματοδότηση του έργου (και της ίδιας) από τους καταναλωτές, θα διακόψει την παραγωγή του καλωδίου για τον ΑΔΜΗΕ και αυτό δεν θα υπέχει θεραπείας σε μεσοπρόθεσμο στάδιο, καθώς οι διαθέσιμες χρονοθυρίδες της θα διατεθούν σε άλλες εταιρείες/χώρες.

Σχετικά Άρθρα