MENU

Στα… μαχαίρια ΔΕΗ και Βιομηχανία για το πλαφόν στις ποσότητες ενέργειας των διμερών συμβάσεων

Αυστηρότερα όρια ζητά η ΕΒΙΚΕΚ, σε αντίθεση με τη ΔΕΗ που επιδιώκει την πλήρη κατάργηση του μέτρου

Η υπόγεια αντιπαράθεση μεταξύ μεγάλων καταναλωτών και καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας με αντικείμενο το ενεργειακό κόστος υποκρύπτεται στις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που εκφράζονται από την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και τη ΔΕΗ στη διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επί της εισήγησης του ΕΧΕ για το πλαφόν στις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να αγοράσει ένας προμηθευτής μέσω διμερών συμβάσεων φυσικής παράδοσης από το Χρηματιστήριο.

Η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί την αυστηροποίηση των ορίων που τέθηκαν για πρώτη φορά το 2020 με την έναρξη εφαρμογής του target model, ώστε να περιλαμβάνουν το σύνολο των καθετοποιημένων εταιριών, ενώ η ΔΕΗ ζητεί εμμέσως πλην σαφώς την κατάργηση του μέτρου που επί της ουσίας αφορά μόνο την ίδια.

Το πλαφόν υιοθετήθηκε με στόχο να μην περιορίζεται η ρευστότητα στη χονδρεμπορική αγορά και να μην επηρεάζεται η διαμόρφωση των τιμών μέσω αγοραπωλησιών ενέργειας εντός της ίδιας εταιρίας μεταξύ του τομέα παραγωγής της και του τομέα προμήθειας.

Αφορούσε δε μόνο τη ΔΕΗ που είναι ο δεσπόζων παίκτης της αγοράς. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην εισήγηση του προτείνει τα δυο πλαφόν να μείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2024 και για το 2025, δηλαδή 30% για το μερίδιο αγοράς στη λιανική και 40% για διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης.

Με επιστολή της στη ΡΑΑΕΥ, η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει τη μείωση στο 10% από 30% που είναι σήμερα του πλαφόν στην ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούν το 2025 να αγοράζουν οι προμηθευτές με μερίδιο στη λιανική αγορά 10%, μέσω διμερών συμβάσεων φυσικής παράδοσης από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι τα όρια πρέπει να περιοριστούν προκειμένου να εμποδιστούν οι καθετοποιημένοι παίκτες να συνάπτουν συμβάσεις εσωτερικά μεταξύ των μονάδων τους και του προμηθευτή τους, πράγμα που τους δίνει τη δυνατότητα αφενός να εξασφαλίζουν προτεραιότητα στη λειτουργία των μονάδων τους, αφετέρου να μειώνουν τη ρευστότητα στην αγορά.

Η Ένωση των Βιομηχανιών τονίζει ότι η ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά είναι σχεδόν μηδενική, γεγονός που εμποδίζει τους υπόλοιπους μικρούς προμηθευτές ή και τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές να μπορέσουν, εφόσον επιθυμούν, να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τις μεταβολές που παρατηρούνται στη χονδρεμπορική αγορά.

Η ΕΒΙΚΕΝ επιμένει ότι η μεγαλύτερη στρέβλωση στην αγορά είναι η σύνδεση των τιμών των οικιακών τιμολογίων με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, η κατάσταση αυτή δημιουργεί συνθήκες ενδεχόμενης χειραγώγησης των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς, από τη στιγμή που οι καθετοποιημένες εταιρίες ως προμηθευτές δεν έχουν ρίσκο λόγω των υψηλών τιμών, αφού οι τιμές μεταφέρονται αυτόματα στα τιμολόγια λιανικής.

Όπως αναφέρει, μέτρα που να εμποδίζουν τέτοιες πρακτικές δεν έχουν ληφθεί ως σήμερα, ενώ μέχρι στιγμής ο περιορισμός στις διμερείς συμβάσεις φυσικής παράδοσης που μπορούν να υπογράφουν οι καθετοποιημένοι παίκτες έχει εφαρμογή μόνο για τη ΔΕΗ.

Η βιομηχανία θεωρεί ότι δεν έχει αιτιολογηθεί επαρκώς γιατί το μέτρο δεν εφαρμόζεται για όλους τους καθετοποιημένους παίκτες.

Κατάργηση του πλαφόν επιδιώκει η ΔΕΗ

Από την πλευρά της η ΔΕΗ ζητεί εμμέσως πλην σαφώς την κατάργηση του πλαφόν στις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να αγοράσει ένας προμηθευτής μέσω διμερών συμβάσεων φυσικής παράδοσης από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Υποστηρίζει ότι ο περιορισμός αυτός επιδρά αρνητικά στη σύναψη διμερών συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ δημιουργώντας πρόβλημα στη χρηματοδότηση νέων έργων.

Όπως αναφέρει οι επενδυτές έχουν ανάγκη τη σύναψη διμερών συμβάσεων μεταξύ προμηθευτών και παραγωγών ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς αυτές λειτουργούν ως εχέγγυα για τη δανειοδότηση των έργων.

Τέλος, δεδομένου ότι οι ποσότητες φυσικής παράδοσης αυτών των διμερών συμβολαίων είναι οι ίδιες, προκύπτει ότι και η τιμή στη Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) θα ήταν ακριβώς η ίδια, ακόμα και αν οι συμβάσεις αυτές δεν δηλώνονταν με τον τρέχοντα τρόπο, αλλά δηλώνονταν απ’ ευθείας στον Διαχειριστή του Συστήματος, όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ.

Με το σκεπτικό αυτό η εταιρία ζητεί να «επανεκτιμηθεί η αναγκαιότητα, η ακαταλληλότητα και η αποτελεσματικότητα του εν λόγω μέτρου, αλλά και συνολικά του σχεδιασμού υποχρεωτικής δήλωσης των συμβάσεων φυσικής παράδοσης στη DAM».

Σχετικά Άρθρα