Δραματική αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία προκύπτει από την κατακόρυφη άνοδο των τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης, ειδικά από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, οι τρεις Λογαριασμοί Προσαυξήσεων που συναποτελούν το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης παρουσιάζουν μια συνεχή άνοδο τους τελευταίους μήνες του 2024.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από 15,829 ευρώ/MWh που ήταν το συνολικό κόστος των τριών Λογαριασμών Προσαυξήσεων τον Αύγουστο του 2024, αυξήθηκε σε 19,121 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο, σε 23,913 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο και έφθασε στα 25,101 ευρώ/MWh το Νοέμβριο.
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, αλλά όπως εκτιμά η εγχώρια βιομηχανία η άνοδος συνεχίζεται.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η εγχώρια βιομηχανία που τιμολογείται με τη χονδρική τιμή του ρεύματος καλείται να καταβάλει 170 ευρώ/MWh και όχι μόνο την τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.
Μάλιστα η ΕΒΙΚΕΝ, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, έθεσε το θέμα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής τους που έγινε περί τα μέσα Δεκεμβρίου και έχει ήδη αναθέσει σε εταιρία την εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Πάντως σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέοντα, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στις εξαγωγές, αφού η μόνη αλλαγή που συντελέστηκε στην αγορά τον Οκτώβριο όταν η τιμή εκτινάχθηκε ήταν η αύξηση των εξαγωγών.
Περαιτέρω υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας
Με βάση αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα, το 2025 προμηνύεται δύσκολη χρονιά για την ενεργοβόρο βιομηχανία που εξακολουθεί χάνει ανταγωνιστικότητα ιδίως έναντι των Ευρωπαίων παραγωγών.
«Η ελληνική βιομηχανία είναι μόνη της μεσοπέλαγα, χωρίς βοήθεια», σχολιάζει ο κ. Κοντολέων, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε στήριξη, αλλιώς τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα».
Μάλιστα σημειώνει ότι τα 170 ευρώ/MWh που πληρώνει η ελληνική βιομηχανία είναι από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη και προσθέτει ότι οι φθηνές ΑΠΕ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μειώσουν ουσιωδώς τα κόστη στο ρεύμα για τους τελικούς καταναλωτές όπως άλλωστε αναφέρει και η έκθεση Ντράγκι.
Όμως οι προκλήσεις για τη βιομηχανία δεν είναι μόνο αυτές, αφού από την 1η Ιανουαρίου 2026 θα ξεκινήσει η βαθμιαία κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων CO2 που δίνονται στην ευρωπαϊκή βιομηχανία για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική προς τρίτες χώρες.
Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του CBAM, δηλαδή του «φόρου άνθρακα» για τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες όπως χάλυβας, τσιμέντα, λιπάσματα και ηλεκτρική ενέργεια.
Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει νέα αύξηση των τιμών των προϊόντων αυτών που χρησιμοποιούν ως πρώτες ύλες, οι ελληνικές βιομηχανίες.
Έτσι το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με την EBIKEN να εκπέμπει SOS στην έναρξη της νέας χρονιάς.