Στην «πρίζα» μπαίνει από το καλοκαίρι του 2025 η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική με την κατασκευαστική ολοκλήρωση του έργου να αναμένεται έως το τέλος του 2024, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης σε τοπικά media της Κρήτης την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο νησί σχετικά με το ενεργειακό έργο και σήμερα Πέμπτη, στελέχη του Διαχειριστή και της θυγατρικής εταιρείας «Αριάδνη Interconnection», θα μεταβούν στο εργοτάξιο της Δαμάστας, όπου κατασκευάζεται ο Σταθμός Μετατροπής στην πλευρά της Κρήτης.
Χρονοδιάγραμμα και εργασίες
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού σκέλους του έργου, η διασύνδεση θα εισέλθει σε δοκιμαστική λειτουργία για περίπου 6 μήνες και μετά θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία.
Το μεγαλύτερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, συμβασιοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σήμερα βρίσκεται σε πολύ προχωρημένη κατασκευή.
Ο φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης, «Αριάδνη Interconnection» ήδη από την άνοιξη του 2023 ολοκλήρωσε τις ιδιαίτερα απαιτητικές ποντίσεις των υποβρυχίων ηλεκτρικών καλωδίων 500 kV καθώς και των οπτικών ινών, συνολικού μήκους 1.350 χλμ., σε βάθη έως και 1.200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Και το χερσαίο κομμάτι του έργου βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Με ταχύ ρυθμό προχωρά η κατασκευή του νευραλγικής σημασίας Σταθμού Μετατροπής Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο, όπου θα τερματίζουν τα καλώδια υπερυψηλής τάσης στην Αττική ενώ παράλληλα, «τρέχουν» οι εργασίες εγκατάστασης και για τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα στα δύο άκρα της διασύνδεσης.
Στην Αττική, αναφορικά με την κατασκευή της υπόγειας όδευσης από τον Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη, έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90% της υποδομής και το 70% της τοποθέτησης των καλωδίων. Αντίστοιχα, στην Κρήτη, η πρόοδος των εργασιών οδοποιίας ξεπερνά το 60% ενώ οι εργασίες υποδομής για τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα υπερβαίνουν το 35%.
Αξιοποίηση της τεχνολογίας VSC
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα είναι συνεχούς ρεύματος τάσης 500 kV και μεταφορικής ικανότητας 1.000 MW. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση στη Μεσόγειο που αξιοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία Voltage Source Converter (VSC) για την μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές ενώ θα είναι και μία από τις βαθύτερες στον κόσμο.
Με τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί θα είναι πλέον διπλά διασυνδεδεμένο με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι του 2021 λειτουργεί και η διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, η οποία καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού και ήδη προσφέρει σημαντικά σταθερότερη ηλεκτροδότηση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.
Η πλήρης ενσωμάτωση της Κρήτης στο σύστημα υψηλής τάσης, θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο κατά την οποία αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση. Επιπλέον θα φέρει σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος όλης της χώρας κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, λόγω της ελάφρυνσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για την τοπική ηλεκτροπαραγωγή στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Σημαντικά θα είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς με τη λειτουργία των δύο διασυνδέσεων της Κρήτης, το ανθρακικό αποτύπωμα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί ουσιαστικά θα μηδενιστεί.
Πηγή βίντεο: ΚΡΗΤΗ TV