Δραστικά μέτρα για την ανάσχεση του «ενεργειακού τουρισμού» επεξεργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων.
Στη βάση αυτή, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η ΡΑΑΕΥ να ενσωματώσει στην εισήγησή της προς το ΥΠΕΝ, το δικαίωμα αποκοπής των παροχών στρατηγικών κακοπληρωτών από προηγούμενο προμηθευτή, σε σοβαρές όμως περιπτώσεις (π.χ. υψηλές οφειλές).
Η απόφαση για συμπερίληψη ή μη του μέτρου στην πρόταση της ΡΑΑΕΥ προς το Υπουργείο αφορά το νέο πλαίσιο αλλαγής παρόχου στον υφιστάμενο Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και θα ληφθεί από την ολομέλεια της Αρχής.
Πάντως, ακόμα και αν το υπό συζήτηση πλαίσιο δεν συμπεριληφθεί στην εισήγηση, η ΡΑΑΕΥ εξετάζει την εναλλακτική πρόταση των παρόχων να συντομεύσει ο χρόνος που θα δίνεται στους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές και «σήμανση χρεών» ( ) και την δυνατότητα έκδοσης εντολής αποκοπής της παροχής τους.
Στα 2,4 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές – Στόχος ο περιορισμός των «στρατηγικών κακοπληρωτών»
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η ΡΑΑΕΥ είχε συνάντηση με τους παρόχους ρεύματος για το θέμα, το οποίο αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις στη λιανική αγορά δεδομένου ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του 2023 ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ.
Στη σχετική δημόσια διαβούλευση, οι πάροχοι είχαν επισημάνει ότι το προτεινόμενο πλαίσιο έχει κενά -επιτρέποντας ελιγμούς ακόμη και στο όριο αλλαγής παρόχων που ισχύει τα τελευταία 4 χρόνια- κάτι που οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν, επιτείνοντας το πρόβλημα.
Ειδικότερα, στόχος είναι το μέτρο να περιορίζει όντως όσους αποφεύγουν συστηματικά την αποπληρωμή των οφειλών τους, καταφεύγοντας σε αλλαγές παρόχων, χωρίς όμως να επηρεάζει και τους καταναλωτές που λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν δύνανται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι προμηθευτές προτείνουν το πλαίσιο αυτό, εφόσον υιοθετηθεί, να διατηρηθεί έως ότου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συγκλίνουν και πάλι με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λιανική.
Στην τρέχουσα εισήγηση αναγνωρίζεται και ο «στρατηγικός κακοπληρωτής», όπως ορίζεται από το ΥΠΕΝ και πιο συγκεκριμένα οι καταναλωτές που για την 5ετία από 1/1/202- έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δύο παρόχους, όπως και ληξιπρόθεσμα χρέη στον τρίτο προμηθευτή από τον οποίο προμηθεύεται πλέον ρεύμα.
Τα νοικοκυριά που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία, δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε νέο (τέταρτο) πάροχο, εκτός κι αν εξοφλήσουν ή διακανονίσουν τις οφειλές τους στον τρέχοντα προμηθευτή τους. Ανάλογη είναι η πρόβλεψη και για τις επιχειρήσεις, με τη διαφορά ότι το «μπλόκο» ενεργοποιείται από τον δεύτερο πάροχο.