MENU

Ραντεβού με την ιστορία: Κλείσιμο της στρόφιγγας και διακοπή των ρωσικών ροών μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη

Μετρά αντοχές και κόστη η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου - Ποιες χώρες πλήττονται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη

Ιστορική ημέρα η σημερινή (1/1/2025) αφού τις πρώτες πρωινές ώρες σταμάτησαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, καθώς έληξε η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Σταματήσαμε τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός», ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Galushchenko.

Η διακοπή της παλαιότερης οδού φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη τερματίζει μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων που προκλήθηκαν από την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη πλευρά της έχει ενισχύσει τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές.

Οι υπόλοιποι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, όπως η Σλοβακία και η Αυστρία, έχουν επίσης κανονίσει εναλλακτική προμήθεια, ενώ η Μολδαβία, κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Zelensky: Μια από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας

Ο τερματισμός διαμετακόμισης ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας αποτελεί «μία από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky, καταγγέλλοντας τον «κυνικό ενεργειακό εκβιασμό» της Μόσχας, παρά την ανησυχία πολλών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Το Κίεβο και η Μόσχα επιβεβαίωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ότι οι παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν οριστικά σήμερα το πρωί, μετά την εκπνοή της ισχύος ενός πενταετούς συμβολαίου που είχε υπογραφεί στα τέλη του 2019 μεταξύ των δύο μερών.

«Όταν ο Putin ανέλαβε την εξουσία στη Ρωσία πριν από περισσότερα από 25 χρόνια, ο ετήσιος όγκος αερίου που μεταφερόταν μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη ανερχόταν σε πάνω από 130 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σήμερα, η διαμετακόμιση ρωσικού αερίου είναι στο μηδέν, κάτι που συνιστά μια από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας», τόνισε με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Zelensky.

Η ελληνική βεβαιότητα

Σε ότι αφορά το ελληνικό σύστημα υπάρχει σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι οι ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν μέσω εισαγωγών LNG, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι ροές στο Σιδηρόκαστρο όπου φθάνει ρωσικό αέριο μέσω του βουλγαρικού συστήματος.

Ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική πλευρά, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του, είναι οι αμερικανικές κυρώσεις στην Gazprombank που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αδυναμία πληρωμής της Gazprom.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να βρεθεί μια τεχνική λύση που να αντιμετωπίζει το θέμα που δημιουργήθηκε και να μην υπάρξουν προβλήματα στην αγορά φυσικού αερίου των χωρών που εξαρτώνται κατ’ εξοχήν από το αέριο αγωγού. Σε αυτό το περιβάλλον φαίνεται να κερδίζει έδαφος ο ελληνικού ενδιαφέροντος «Κάθετος Διάδρομος» μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σχετικά Άρθρα