MENU

Πρώτο βήμα για ωρίμανση της διασύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας

Μέχρι τέλος του έτους έτοιμη η μελέτη που θα στοιχειοθετεί την ωφέλεια από τη διασύνδεση

Η πρώτη «ακτινογραφία» των τεχνικών προδιαγραφών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας (Green Aegean Interconnector) βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΑΔΜΗΕ, καθώς ήδη «τρέχει» η προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας (pre-feasibility study) για το έργο.

Η μελέτη, που θα διερευνήσει τα χαρακτηριστικά των δύο συστημάτων (όπως οι καμπύλες κατανάλωσης και παραγωγής), αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να στοιχειοθετηθεί η ωφέλεια που προκύπτει από τη διασύνδεση.

Για την εκπόνηση της μελέτης, ο ΑΔΜΗΕ και οι δύο Διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς της Γερμανίας που λειτουργούν στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας -TenneT και 50Hertz αντίστοιχα- βρίσκονται σε επικοινωνία προκειμένου να ανταλλάσσουν τα απαιτούμενα δεδομένα.

Τον περασμένο Ιούλιο, είχε γίνει τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Γερμανίας και των Διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και TenneT, κατά την οποία τα μέρη συμφώνησαν την εκπόνηση μελέτης από τον ΑΔΜΗΕ, με σκοπό να πραγματοποιηθεί μία πρώτη εκτίμηση της επίδρασης του έργου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου MEFED 2024, που διοργανώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ο Διαχειριστής της Ελλάδας πραγματοποίησε επαφές με στελέχη των TenneT και 50Hertz. Όπως έγινε γνωστό, οι επαφές θα συνεχιστούν στη Γερμανία, όπου θα μεταβούν σύντομα στελέχη του ΑΔΜΗΕ.

Σημειώνεται ότι ο Green Aegean Interconnector αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στη φετινή ΔΕΘ, σε συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Το ενδεικτικό budget του έργου είναι τάξης των 8,1 δισ. ευρώ και η ολοκλήρωσή του τοποθετείται το 2035. Η διασύνδεση θα έχει ως αφετηρία στην Ελλάδα την περιοχή της Ηπείρου, θα συνεχίζει υποθαλάσσια στην Αδριατική και θα προσαιγιαλώνεται στη Σλοβενία από όπου -με χερσαία όδευση- θα καταλήγει στη νότια Γερμανία. Η αρχική μεταφορική ικανότητα του project, που έχει ενταχθεί στο Προκαταρκτικό ΔΠΑ 2025-2034 του ΑΔΜΗΕ, θα ανέρχεται σε 3 GW.

Ο Green Aegean Interconnector θεωρείται στρατηγικής σημασίας ώστε τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να μπορεί να εξάγει το «πράσινο» ενέργειακό της πλεόνασμα από αιολικά και φωτοβολταϊκά, απευθείας προς ενεργοβόρες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης.

Σχετικά Άρθρα