Αισθητή είναι η αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, κατά το πρώτο μισό του Οκτωβρίου, κάτι που προδιαγράφει «ξεφούσκωμα» των πράσινων τιμολογίων ρεύματος τον Νοέμβριο.
Μετά τις «υψηλές πτήσεις» του περασμένου καλοκαιριού, η χονδρεμπορική έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ/MWh. Έτσι, μέχρι στιγμής ο Οκτώβριος «τρέχει» με 85,77 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μείωση 35% σε σχέση με το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου, όταν οι τιμές κινούνταν στα 132,44 ευρώ/MWh.
Εφόσον ο μήνας κλείσει σε αυτά επίπεδα τιμών και οι πάροχοι εφαρμόσουν τις ίδιες εκπτώσεις στα τιμολόγιά τους, οι χρεώσεις στα πράσινα προϊόντα του Νοεμβρίου θα υποχωρήσουν μεσοσταθμικά κατά περίπου 20%, στα 13 λεπτά/kWh.
Με αυτά τα δεδομένα, τον επόμενο μήνα η μέγιστη τιμή δεν θα ξεπεράσει τα 15 λεπτά/kWh ενώ η ελάχιστη ενδέχεται να είναι μικρότερη των 12 λεπτών/kWh, όταν τα αντίστοιχα μεγέθη του Σεπτεμβρίου «έκλεισαν» στα 18,6 λεπτά και στα 14 λεπτά/kWh.
Η μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα σε ποσοστό 39%, με 645 GWh (+50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του Σεπτεμβρίου) και η πτώση της ζήτησης κατά 11%, μέχρι την Παρασκευή 11/10), από 1.680 GWh σε 1.400 GWh, συμβάλλουν πάντως σημαντικά στην «προσγείωση» των χρεώσεων.
Αν και η περίοδος ευνοεί την παραγωγή ΑΠΕ, την ίδια στιγμή καταγράφονται περισσότερες περικοπές «πράσινης» ενέργειας (λόγω μείωσης της ζήτησης ή των προγραμμάτων εξαγωγών). Συνολικά, μέσα στον Οκτώβριο έχουν περικοπεί περίπου 64 GWh.
Η ομαλοποίηση των χρεώσεων εξαρτάται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης οι τιμές στο διασυνοριακό εμπόριο και στο φυσικό αέριο θα κινηθούν ανοδικά.
Σημειώνεται ότι ειδικά για το δεύτερο, η άνοδος των τιμών δεν θα περνούσε άμεσα στην εγχώρια χονδρεμπορική, αφού στην Ελλάδα εφαρμόζεται το μοντέλο τιμολόγησης month ahead (οι παραγωγοί αγοράζουν φ.α. για τον επόμενο μήνα, στις τιμές του προηγούμενου).