MENU

Προς κατάργηση η έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή

Αποσυμφόρηση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού

Νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς για το αέριο ηλεκτροπαραγωγής ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η άρση της έκτακτης εισφοράς θα αποσυμφορήσει το χονδρεμπορικό κόστος της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που με τη σειρά του επιβαρύνει τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Το συγκεκριμένο μέτρο, που εισήγαγε το ΥΠΕΝ κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης τιμών, τροφοδοτούσε μέχρι πρότινος το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, έφερε όμως και αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη εισφορά ήταν αρχικά οριζόντια στα 10 ευρώ/MWh ενώ στη συνέχεια, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου, τον Μάιο του 2023 ορίστηκε στο 5% της τιμής του συμβολαίου παράδοσης επόμενου μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF (τον Δεκέμβριο π.χ. διαμορφώθηκε σε 2,31 ευρώ/MWh).

Με τη λήξη των οριζόντιων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς από την αρχή του νέου έτους, η αυξητική «επίδραση» του μέτρου στις τιμές έγινε ακόμη πιο αισθητή στην χονδρεμπορική αγορά και κατ’ επέκταση στις τσέπες των καταναλωτών.

Σε αντίθεση με την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, πλέον στην Ευρώπη η προσφορά του καυσίμου κινείται σε υψηλά επίπεδα, αποκλιμακώνοντας τις τιμές, και αίροντας έτσι την ανάγκη περιορισμού της ηλεκτροπαγωγής με φυσικό αέριο.

Καταλυτική η αποκλιμάκωση των τιμών στο TTF

Η επαναφορά στην κανονικότητα για τις αγορές φ.α. και το σημαντικό «ξεφούσκωμα» των τιμών στον ολλανδικό κόμβο TTF, κάτω από τα 30 ευρώ/MWh, καθιστούν το μέτρο της έκτακτης εισφοράς πλέον αχρείαστο.

Σημειώνεται ότι οι ανατιμήσεις που προκαλεί μέχρι σήμερα το μέτρο στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά, η οποία ήταν η τέταρτη ακριβότερη σε επίπεδο Ε.Ε. για το 2023, έχουν ως αποτέλεσμα την προτεραιοποίηση των εισαγωγών έναντι της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής.

Για τις μεν μονάδες φυσικού αερίου αυτό μεταφράζεται σε μειωμένη ηλεκτροπαραγωγή και διαταραχή του προγραμματισμού εισαγωγών αερίου (που οφείλουν να προμηθεύονται οι παραγωγοί), ενώ για τις μονάδες ΑΠΕ περιορισμό της παραγωγής πράσινης και φθηνής ενέργειας που παράγεται εντός της χώρας.

Σχετικά Άρθρα