MENU

Προκηρύσσεται ο τρίτος διαγωνισμός για μπαταρίες

Η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς έχει οριστεί στα 200 MW για μονάδες 4ωρης διάρκειας

Προ των πυλών βρίσκεται η προκήρυξη από τη ΡΑΑΕΥ του τρίτου διαγωνισμού για επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση αυτόνομων μπαταριών, με την αξιολόγηση των προσφορών -και την κατάρτιση της λίστας των επιλεγέντων έργων- να τοποθετείται στις αρχές Νοεμβρίου.

Η επιλογή των έργων θα γίνει με μειοδοτικό κριτήριο, σε ό,τι αφορά την ετήσια λειτουργική ενίσχυση που θα αιτηθούν οι επενδυτές, με την τιμή εκκίνησης των προσφορών να έχει οριστεί στις 145.000 ευρώ/MWh/έτος. Σημειώνεται ότι η επενδυτική ενίσχυση έχει «κλειδώσει» στις 200.000 ευρώ/MW.

Όπως προβλέπεται στον διαγωνισμό, η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς έχει οριστεί στα 200 MW για μονάδες 4ωρης διάρκειας, οι οποίες θα πρέπει να εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Σημειώνεται ότι στους δύο αντίστοιχους διαγωνισμούς που έχουν προηγηθεί, εκδηλώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη δρομολόγηση περίπου 700 MW μπαταριών δίωρης διάρκειας και σημαντικές εταιρείες του κλάδου να δηλώνουν το «παρών», μεταξύ των οποίων οι Motor Oil, ΤΕΝΕΡΓ, ΔΕΗΑΝ, Metlen, Helleniq Energy, ΗΡΩΝ, Κοπελούζος και ENEL.

Δικαίωμα συμμετοχής στη νέα διαδικασία θα έχουν επενδυτές που αναπτύσσουν μονάδες αποθήκευσης στις συγκεκριμένες (πρώην λιγνιτικές) περιοχές, ακόμη και στην περίπτωση που διαφορετικά έργα τους είχαν προκριθεί στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς.

Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ανεβάζει στροφές» και στα έργα αποθήκευσης που δεν συνοδεύονται με επενδυτικές ή λειτουργικές ενισχύσεις. Μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις που αναμένεται να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, αντί των ενισχύσεων, ως κίνητρο θα παρέχονται αδειοδοτικές διαδικασίες – «εξπρές», με στόχο την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου μπαταριών μεταξύ 1,5 έως 2 GW.

Πιο συγκεκριμένα, οι fast-track αδειοδοτήσεις θα αφορούν την προσθήκη μπαταριών σε φ/β πάρκα σε λειτουργία ή προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης ή ομάδες φ/β με κοινό σημείο σύνδεσης, που έχουν έτσι τη δυνατότητα να αποθηκεύουν από κοινού τμήμα του «πράσινου» ρεύματος που παράγουν.

Σε ανάλογο αδειοδοτικό καθεστώς θα μπορούν να ενταχθούν επίσης επενδυτές που αναπτύσσουν αυτόνομες μπαταρίες (άνευ ενισχύσεων). Σε ό,τι αφορά συμβατικές μονάδες που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους από 1/1/24 ή πρόκειται να την σταματήσουν, προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής της άδειάς τους (για όσο ισχύει) σε άδεια μονάδας αποθήκευσης. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν έτσι να εγκαταστήσουν συστήματα έως 150 ΜW, με στόχο την ανάπτυξη μονάδων 450 MW συνολικά.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, οι μονάδες αποθήκευσης που έχουν δρομολογηθεί -ή θα δρομολογηθούν- αθροίζουν σε 1,5 GW, εκ των οποίων το 1 GW αφορά αυτόνομες μπαταρίες (με ενισχύσεις) και τα υπόλοιπα 500 MW μονάδες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για Επιχειρήσεις».

Σχετικά Άρθρα