Η κάλυψη του 90% των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ Α με δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια από μονάδες ΑΠΕ, θα είναι το πρώτο απτό δείγμα της δραστικής εξοικονόμησης που θα επιφέρει σε χιλιάδες δικαιούχους το πρόγραμμα «Απόλλων», συμψηφίζοντας μεγάλο μερίδιο της ηλεκτρικής κατανάλωσής τους με την παραγωγή μονάδων ΑΠΕ.
Στην περίπτωση των νοικοκυριών που είναι ενταγμένα στο KOT A (περίπου 127.500), την εκπροσώπησή τους θα αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών που θα ιδρύσει. Για τα κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά, τα στοιχεία των καταναλώσεών τους είναι ήδη συγκεντρωμένα από τον ΔΕΔΔΗΕ, επομένως είναι σχετικά εύκολο να διαστασιολογηθούν τα έργα ΑΠΕ που θα χρειαστούν για την κάλυψη των καταναλώσεων.
Παράλληλα, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. μπορεί να τα εκπροσωπήσει χωρίς να χρειάζεται αυτά να εγγραφούν στην Κοινότητα που θα ιδρυθεί. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι το φθινόπωρο θα είναι όλα έτοιμα για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη των μονάδων ΑΠΕ που θα καλύψουν την κατανάλωση. Έτσι, από τη στιγμή που οι μονάδες θα «κλειδώσουν» ταρίφες, θα ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίησή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των δικαιούχων του ΚΟΤ Α, εκτός από τη μεγάλη εξοικονόμηση του κόστους για ηλεκτρική ενέργεια, το «Απόλλων» θα θωρακίσει τα νοικοκυριά και από τυχόν επόμενες ενεργειακές κρίσεις. Αυτή τη στιγμή, η στήριξή τους γίνεται με την παροχή οικονομικής επιδότησης στο κόστος της κιλοβατώρας, με συνέπεια το όφελός της να εξαρτάται από το ύψος στο οποίο διαμορφώνονται κάθε μήνα οι λιανικές τιμές. Αντίθετα, με την παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας, οι κοινωνικά ευάλωτοι καταναλωτές θα έχουν σταθερό κέρδος -όσο το 90% της κατανάλωσής τους- ανεξάρτητα από τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους κοινωνικά ευάλωτους, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού), οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ – 3.570 παροχές) και οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης (9.455 παροχές). Και στις τρεις περιπτώσεις, μέσω του «Απόλλων» θα συμψηφίζεται το 50% της κατανάλωσης.
Για τις παραπάνω κατηγορίες, η εκπροσώπηση θα αναληφθεί από την τοπική -σε επίπεδο Περιφέρειας- Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών. Επομένως, «κλειδί» θα αποτελέσει η ίδρυση των 13 ΕΚΠ από τις ισάριθμες Περιφέρειες της χώρας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες για τη διαστασιολόγηση των έργων που θα χρειαστεί να κατασκευαστούν για την κάλυψη των αναγκών των δικαιούχων κάθε Περιφέρειας. Υπενθυμίζεται ότι η κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων θα γίνεται με το μοντέλο του virtual net billing, το οποίο ευνοεί την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανάλωση των «πράσινων» Μεγαβατώρων τη στιγμή που παράγονται (ταυτοχρονισμός). Οι παραγωγοί θα υπογράψουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης διάρκειας 20 ετών με τον ΔΑΠΕΕΠ.
Ο στόχος του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στο κόστος του έργου και τον ταυτοχρονισμό της κατανάλωσης. Αυτό απαιτεί προσεκτική διαστασιολόγηση, καθώς ο μεγαλύτερος ταυτοχρονισμός επιτυγχάνεται με περισσότερες μπαταρίες, αλλά αυτό αυξάνει το συνολικό κόστος του έργου. Οι μελέτες που θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο θα παράσχουν περισσότερες πληροφορίες για την βέλτιστη προσέγγιση, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί και για τις ΕΚΠ των Περιφερειών.