Η οριστικοποίηση της φόρμουλας με την οποία η παραγωγή των ΑΠΕ θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των δικαιούχων, είναι από τις λίγες εκκρεμότητες που απομένουν ώστε να μπει σε τροχιά εκκίνησης το πρόγραμμα «Απόλλων», για δωρεάν «πράσινο» ρεύμα σε κοινωνικά ευάλωτους, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού), τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ – 3.570 παροχές) και τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης.
Η φόρμουλα αναμένεται να κλειδώσει εντός του μήνα, ώστε το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία ουσιαστικά θα «ενεργοποιήσει» το πρόγραμμα. Επίσης, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αναμένεται να έχουν ιδρυθεί οι 13+1 Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών -μία για κάθε Περιφέρεια και μία ειδικά για τους κοινωνικά ευάλωτους- μέσω των οποίων θα γίνονται οι συμψηφισμοί των καταναλώσεων.
Η έκδοση της ΚΥΑ θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του πρώτου «κύματος» έργων ΑΠΕ, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Όπως έχει γράψει το energodromio, το πρώτο αυτό κύμα προορίζεται για την κάλυψη του 90% των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ Α.
Ο διαγωνισμός για την ένταξη των έργων στο πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο 2024. Έτσι, το αργότερο τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία, ώστε να «ξεκλειδώσει» η ανάπτυξη των έργων.
Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) θα εκπροσωπεί, μέσα από την Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών που θα συστήσει, τα περίπου 127.500 νοικοκυριά που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Α).
Σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει στη διάθεσή του τα μεγέθη των καταναλώσεων, ο υπολογισμός της ισχύος ΑΠΕ που θα πρέπει να εγκατασταθεί -σε συνάρτηση με τις ενεργειακές ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών- είναι ευκολότερος. Σημειώνεται ότι τα νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας θα έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. χωρίς να έχουν απαραίτητα ενταχθεί στην Ενεργειακή Κοινότητα.
Η Θεσσαλία και η Δυτική Μακεδονία θα είναι οι πρώτες Περιφέρειες που θα «ενεργοποιηθούν» στο πλαίσιο του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι κάθε Περιφέρεια θα προχωρήσει στην ίδρυση μίας Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών, μέσω της οποίας θα μπορούν να συμμετάσχουν στο «Απόλλων» -καλύπτωντας το 50% των ενεργειακών τους αναγκών – Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού), Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ με 3.570 παροχές) και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης με 9.455 παροχές.
Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα πραγματοποιείται με το μοντέλο του virtual net billing (εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού), το οποίο θα προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερα οφέλη στο κόστος ρεύματος, όταν οι καταναλώσεις συμπίπτουν με τις μεσημεριανές ώρες, κατά τις οποίες κορυφώνεται η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.