Στο πρόγραμμα Produc-E Green του ΥΠΕΝ εντάχθηκαν 15 επιχειρηματικά σχέδια τα οποία θα λάβουν οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων σε κατηγορίες hardware και τεχνολογιών που πρωταγωνιστούν στην «πράσινη» οικονομία.
Τα σχέδια αναμένεται να απορροφήσουν περί τα 150 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό των 199,7 εκατ. ευρώ, ο οποίος προέρχεται από χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τα business plans που επελέγησαν αφορούν κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ηλιοθερμικά συστήματα. Μάλιστα τις αμέσως προηγούμενες ημέρες έλαβαν «πράσινο φως», με απόφαση του ΥΠΕΝ, τα επενδυτικά σχέδια των Venman, Calpak και Prime Laser Technology που εξειδικεύονται στις συγκεκριμένες τεχνολογίες, λαμβάνοντας επιδοτήσεις που συνδυαστικά ανέρχονται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι επενδύσεις και σε διαφορετικά πεδία ενεργειακού ενδιαφέροντος (μεταξύ των οποίων συστήματα κλιματισμού, ναυπήγηση πλοίων, παραγωγή μπαταριών κ.α.), είναι επίσης υποψήφιες προς ένταξη στο πρόγραμμα.
Η Venman θα χρηματοδοτηθεί με 1,45 εκατ. ευρώ για το business plan της, με ενισχυόμενο κόστος 2,43 εκατ. ευρώ, για την επέκταση της μονάδας παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων που διαθέτει και την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, μηχανημάτων και software ώστε να αυτοματοποιηθούν τμήματα της διαδικασίας και να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα της επιχείρησης.
Η Calpak θα λάβει επιδότηση 1,36 εκατ. ευρώ για το επενδυτικό της σχέδιο ενισχυόμενου κόστους 2,7 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το business plan της Calpak αφορά -και σε αυτή την περίπτωση- σε επέκταση της δυναμικότητας υπάρχουσας μονάδας παραγωγής. Περιλαμβάνει δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων για την προμήθεια και την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων.
Το επενδυτικό σχέδιο της Prime Laser Technology θα επιδοτηθεί με περίπου 244 χιλιάδες ευρώ από σύνολο ενισχυόμενου κόστους 542 χιλιάδων ευρώ. Η επιδότηση θα καλύψει δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων για την απόκτηση σύγχρονων και τεχνολογικά αναβαθμισμένων μηχανημάτων παραγωγής (π.χ. ενός πλήρους σταθμού συγκόλλησης απορροφητών με laser, σταθμού ισιώματος και κοπής χαλκοσωλήνα κ.λπ.), με στόχο την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας 5 παραγωγής, σε ό,τι αφορά τους απορροφητές ηλιακής ενέργειας, που αποτελούν το βασικό και κυρίαρχο προϊόν της μεταποιητικής δραστηριότητας.
Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών επιχειρήσεων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων της «πράσινης» βιομηχανίας, ενισχύοντας παράλληλα την απασχόληση.