MENU

Principia: Έργα ΑΠΕ 6 GW στο pipeline των Enel – Macquarie

Η εταιρεία συζητά επίσης τη σύναψη «πράσινων» διμερών συμβάσεων με βιομηχανίες εντός Ελλάδας

Νέα εταιρική ταυτότητα, υπό την επωνυμία Principia, απέκτησε η κοινοπραξία των Enel Green Power Hellas και Macquarie, η οποία έχει υπό ανάπτυξη ένα σημαντικό pipeline έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6 GW.

Σε δημοσιογραφική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το rebranding της κοινοπραξίας, ο CEO της Principia κ. Αριστοτέλης Χαντάβας τόνισε ότι η σύμπραξη Enel – Macquarie διευκολύνει σημαντικά τη χρηματοδότηση των στρατηγικών σχεδίων που έχει «στα σκαριά» το σχήμα σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το business plan της Principia βρίσκεται υπό επικαιροποίηση και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις.

Η στρατηγική συνεργασία Enel – Macquarie και το αποτύπωμα στην ελληνική αγορά

Σημειώνεται ότι η συνεργασία των δύο εταιρειών δρομολογήθηκε πριν περίπου ενάμιση χρόνο, όταν η Enel ξεκίνησε την αναζήτηση στρατηγικής συνεργασίας για την επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων της. Το deal «κλείδωσε» στο τέλος του 2023 με την απόκτηση του 50% της Enel Green Power Hellas από τη Macquarie έναντι 350 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την 15ετή δραστηριοποίηση της Enel στην ελληνική αγορά, ο κ. Χαντάβας σημείωσε ότι η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα ευρύ «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων έργων (φ/β, αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών) μέσα από αθροιστικές επενδύσεις άνω των 1,2 δισ. ευρώ. Η Enel αυτή τη στιγμή μετρά 59 έργα εν λειτουργία και 7 υπό κατασκευή, μεταξύ των οποίων και η συστοιχία των φ/β πάρκων στην Κοζάνη «Πέρασμα», συνολικής ισχύος 95 MW.

Τα επενδυτικά σχέδια

Ο CEO της κοινοπραξίας αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία της αποθήκευσης, δεδομένων των περιορισμών του ηλεκτρικού «χώρου» και της μείωσης της ζήτησης σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγή από ΑΠΕ. Αξιολόγησε την πρόσβαση των νέων ανανεώσιμων μονάδων στο δίκτυο ως σημαντική παράμετρο για τα «πράσινα» business plan, επισημαίνοντας ότι οι ΑΠΕ που συνοδεύονται με μπαταρίες θα πρέπει να προτεραιοποιούνται.

Σε αυτή τη βάση, σχολίασε ότι η αποθήκευση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα βοηθήσει να αποφεύγονται οι περικοπές «πράσινης» ενέργειας και θα ενισχύσουν την ευστάθεια του συστήματος. Πρόσθεσε ότι η Enel αναπτύσσει παρουσία και σε αυτό το πεδίο μέσα από έργα ΑΠΕ που περιλαμβάνουν μπαταρίες καθώς και αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης, μία εκ των οποίων προκρίθηκε στον δεύτερο σχετικό διαγωνισμό επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης.

Όπως είπε ο κ. Χαντάβας, η εταιρεία συζητά επίσης τη σύναψη «πράσινων» διμερών συμβάσεων με βιομηχανίες εντός Ελλάδας, χωρίς προς το παρόν να έχει βλέψεις δραστηριοποιήσης στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα