Το ΥΠΕΝ ενέκρινε τον Οδηγό Αξιολόγησης για την Υπαγωγή Επενδυτικών Σχεδίων στη Δράση με τίτλο «Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας (Procuc-E Green)», η οποία υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Όπως έγραφε και το energodromio.gr στις 28/3, το business plan θα προέλθει από τα 24 επιχειρηματικά σχέδια τα οποία υπέβαλαν ένταξη στο πρόγραμμα μέχρι τις 15 Μαρτίου, όταν έληξε η σχετική προθεσμία. Σχέδια τα οποία διεκδικούν οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων σε κατηγορίες hardware και τεχνολογιών που πρωταγωνιστούν στην «πράσινη» οικονομία.
Μεταξύ των επιλέξιμων επιχειρηματικών σχεδίων περιλαμβάνονται επενδύσεις ενεργειακού ενδιαφέροντος όπως η παραγωγή ηλεκτρικών καλωδίων και μετασχηματιστών, εξοπλισμού αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών, συστημάτων κλιματισμού, ηλιοθερμικών, εξοπλισμού ηλεκτροκίνησης κ.ά.
Για τα σχέδια που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα, προβλέπεται η δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής, η επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενων μονάδων ή διαφοροποίηση της παραγωγής τους με νέα προϊόντα (που δεν παρήγαγαν μέχρι πρότινος) είτε με αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής τους διαδικασίας.
Ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και τη γεωγραφική περιοχή (Περιφέρεια) όπου θα υλοποιηθεί η αντίστοιχη επένδυση, η χρηματοδοτική ενίσχυση των σχεδίων μπορεί να φτάσει έως και 75%.
Το στοιχείο της «πράσινης» καινοτομίας είναι επίσης «κλειδί» για την επιλεξιμότητα των σχεδίων, υπό την έννοια ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τμήμα R&D (Έρευνας και Ανάπτυξης) για νέα προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με το πεδίο δράσης τους. Πρόσβαση σε χρηματοδότηση θα έχουν και επενδύσεις που περιλαμβάνουν την απόκτηση του συνόλου των εγκαταστάσεων μίας κλειστής επιχείρησης, με την προϋπόθεση ο επενδυτής να μην έχει σχέση με τον πωλητή.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 199,7 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Produc-E Green καλύπτει μεγάλο εύρος δαπανών από την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων μέχρι την αγορά νέων κτηρίων, σύγχρονου εξοπλισμού και συστημάτων software.
Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών επιχειρήσεων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων της «πράσινης» βιομηχανίας, το οποίο μάλιστα επεκτάθηκε κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων συμπεριλαμβάνοντας και νέα πεδία, όπως η ναυπήγηση πλοίων μηδενικών ρύπων.
Ακολουθεί η σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ