Στη νομοθέτηση των μέτρων που θα επιτρέψουν την πρόσβαση νέων μονάδων ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα, έχει καταλήξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ πρόκειται να φέρει άμεσα τα μέτρα αυτά στη Βουλή, ενσωματώνοντάς τα στο νέο νομοσχέδιο με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που έχει στα σκαριά.
Την ίδια στιγμή, έχει ήδη ξεκινήσει από το υπουργείο η τεχνική επεξεργασία των παρεμβάσεων, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως, χάρις στα προωθούμενα μέτρα, θα μπορέσει να διευρυνθεί ο ηλεκτρικός «χώρος» κατά 3-4 GW, το οποίο θα δοθεί με όρους σύνδεσης σε έργα που έχουν καταθέσει αιτήσεις στον Διαχειριστή.
Βασικός στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η αποδέσμευση δυναμικότητας από ένα χαρτοφυλάκιο σταθμών ΑΠΕ της τάξης των 15,5GW, που διαθέτουν όρους σύνδεσης και αδειοδοτικές εκκρεμότητες.
Το πρώτο εργαλείο για την απελευθέρωση ηλεκτρικού «χώρου», θα είναι η αύξηση των περικοπών ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά, αυτό θα μεταφραστεί σε μείωση της μέγιστης ισχύος που μπορούν να εγχέουν στο σύστημα από 72% σήμερα σε 55% έως 60%. Το ακριβές ποσοστό θα «κλειδώσει» κατόπιν της τεχνικής επεξεργασίας του υπουργείου.
Προσθήκη αποθήκευσης behind the meter στα φωτοβολταϊκά
Προς την ίδια κατεύθυνση, αλλαγή σχεδιάζεται και για τα business plan των φωτοβολταϊκών σταθμών που διαθέτουν όρους σύνδεσης, με την προσθήκη αποθήκευσης behind the meter. Η αποθήκευση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποδέσμευση ηλεκτρικού χώρου αφού ενδεικτικά μία μπαταρία με διάρκεια μόλις μίας ώρας σε ένα φωτοβολταϊκό 20MW, μπορεί να «απελευθερώσει» το μισό της μέγιστης εγκατεστημένης ισχύος (δηλαδή 10MW) που αυτό καταλαμβάνει στο σύστημα.
Εφόσον συμφωνήσουν στις προαιρετικές αυτές παρεμβάσεις, οι επενδυτές που έχουν στα χέρια τους έργα με όρους σύνδεσης, θα πρέπει να τροποποιήσουν αναλόγως και τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Ως «αντάλλαγμα», θα μπορούν να διεκδικήσουν σταθερό εγγυημένο έσοδο για 20 χρόνια. Αυτό σημαίνει αλλαγή και για το σχήμα διαγωνισμών ΑΠΕ, προκειμένου να υπάρχει αποκλειστική δυνατότητα συμμετοχής σε έργα με αυξημένες περικοπές και ενσωμάτωση αποθήκευσης πίσω από τον μετρητή.
Tα χαρακτηριστικά των νέων διαγωνισμών
Οι νέοι διαγωνισμοί θα συνοδεύονται και από «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων καθώς η ταχύτερη δυνατή ηλέκτρισή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδέσμευση ηλεκτρικού χώρου. Η ισχύς που θα δημοπρατηθεί στο πλαίσιο αυτών των διαγωνισμών υπολογίζεται στα 2GW, ωστόσο μένει να οριστικοποιηθεί.
Πάντως και για τις μονάδες που θα αξιοποιήσουν χώρο που θα απελευθερωθεί από τις παραπάνω παρεμβάσεις θα ισχύσουν αυξημένοι περιορισμοί, όπως ο «κόφτης» στη μέγιστη ισχύ έγχυσης στο 55-60% και σε αυτή την κατηγορία φ/β σταθμών.