Στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύτηκε ο πρώτος κατάλογος των έργων κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ).
Πρόκειται για 166 έργα που θα επωφεληθούν από την εξορθολογισμένη χορήγηση αδειών και την κανονιστική στήριξη, και τα καθιστούν επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ από τον μηχανισμό « Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ).
Παράλληλα, θα συμβάλλουν στην επίτευξη των φιλόδοξων ενεργειακών και κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου τα νέα έργα να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση από την ΕΕ, η Επιτροπή θα προκηρύξει μια πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για ΕΚΕ και PMI πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου 2024, με προθεσμία στα τέλη Οκτωβρίου 2024
Από την Ελλάδα, επτά έργα PCI-PMI πήραν το πράσινο φως και είναι τα εξής:
Ισραήλ- Κύπρος- Ελλάδα: Ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector. Στη λίστα PCI έχουν ενταχθεί και τα δύο τμήματα του έργου, δηλαδή η διασύνδεση Hadera (Ισραήλ) και Κοφινού (Κύπρος) καθώς και η Διασύνδεση Κοφινού με Κορακιά (Κρήτη).
Αντλησιοταμιευτικό Αμφιλοχίας (Τέρνα).
Σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές στην Πτολεμαΐδα.
GRECY International: Διασύνδεση μεταξύ Wadi El Natroon (Αίγυπτος) και Μεσογείων/Αγ. Στεφάνου (Eλλάδα), ως έργο PMI (Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος).
Αγωγός διασύνδεσης υδρογόνου μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας. Το τμήμα του έργου που αφορά στις εσωτερικές υποδομές υδρογόνου στη διαδρομή Καρπερή-Κομοτηνή κρίθηκε ως μη επιλέξιμο.
Αποθήκευση CO2 στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου. Προβλέπεται η αποθήκευση CO2 από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Κύπρο, την Ιταλία, και τη Σλοβενία.
Αγωγός αερίου East Med: Πρόκειται για έργο που διατηρεί το καθεστώς Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) κατά παρέκκλιση του άρθρου 24.