Η πτώση της μέσης τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα προοιωνίζεται ελαφρά μείωση των λιανικών τιμών του ρεύματος για τον Ιανουάριο υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι πάροχοι και κυρίως η ΔΕΗ θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική με αυτή του προηγούμενου μήνα.
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν τα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιανουάριο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να αποφασίσει εάν θα δοθούν επιδοτήσεις, έχοντας θέσει ως όριο τουλάχιστον για τα οικιακά τιμολόγια τα 15 λεπτά/KWh.
Πάντως η μέση χονδρική τιμή του Δεκεμβρίου διαμορφώνεται χαμηλότερα σε σχέση με το Νοέμβριο και συγκεκριμένα στα 129,50 ευρώ/MWh έναντι των 137,42 ευρώ/MWh τον προηγούμενο μήνα.
Σε ότι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου κινήθηκε τον Δεκέμβριο γύρω στα 45 ευρώ/MWh, ενώ έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 47,76 ευρώ/MWh.
Με βάση αυτά τα δεδομένα αλλά και προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιβολής νέου φόρου προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα των επιδοτήσεων, οι εταιρίες προμήθειας φαίνεται ότι θα είναι και αυτό το μήνα συγκρατημένες αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ που δίνει και τον τόνο στην αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ για τη διαμόρφωση των τιμολογίων του Δεκεμβρίου ενσωμάτωσε έκπτωση 68%, με αποτέλεσμα η τελική τιμή των πράσινων τιμολογίων να διαμορφωθεί στα 15,5 λεπτά/KWh και η επιδότηση που ανακοίνωσε το υπουργείο να είναι της τάξης του 1,5 λεπτού/KWh.
Εφόσον, λοιπόν, η ΔΕΗ θελήσει να ακολουθήσει την ίδια πολιτική και τον Ιανουάριο, είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί να υπάρξει επιδότηση ή αυτή να είναι ελάχιστη.
Εξάλλου η Protergia, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, έδωσε το στίγμα της ανακοινώνοντας ήδη από την παραμονή των Χριστουγέννων σταθερή τιμή για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τιμή 15,9 λεπτά/KWh για τον Ιανουάριο και η πολιτική της αυτή συνδέεται τόσο με τη στρατηγική της εταιρείας για σταθερότητα στις τιμές και απορρόφηση των διακυμάνσεων της χονδρεμπορικής αγοράς όσο και με τη μείωση των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Μετακίνηση του ανταγωνισμού από τα «πράσινα» στα «μπλε» τιμολόγια
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2024 ήταν σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 125 ευρώ/MWh έναντι 78 ευρώ/MWh που ήταν η μέση τιμή στις χώρες της Ένωσης.
Σε ότι αφορά τη λιανική αγορά στην Ελλάδα, πρέπει να αναφερθεί ότι πέραν των «πράσινων» τιμολογίων φαίνεται ότι πλέον ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται στα «μπλε» σταθερά τιμολόγια, στα οποία μάλιστα από τις 17 Ιανουαρίου και μετά – με βάση κοινοτική οδηγία – θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά 12μηνης διάρκειας για να εμπεριέχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.
Η Protergia παρουσίασε νέο σταθερό προϊόν δωδεκάμηνης διάρκειας με τιμή 9,9 λεπτά/KWh, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μπλε τιμολόγιο με τιμή κάτω από 10 λεπτά, μετά την αντίστοιχη προσφορά της ZeniΘ στα 9,5 λεπτά/KWh.
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται και η ΔΕΗ να ανακοινώσει το δικό της σταθερό τιμολόγιο, ενώ παρόμοιες κινήσεις αναμένονται και από άλλους παρόχους.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι ο σύνδεσμος προμηθευτών ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ, ζήτησε τη δυνατότητα θέσπισης ρήτρας πρόωρης αποχώρησης και για τα εξάμηνα τιμολόγια, παρά τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από τον Ιανουάριο.