MENU

Πλησιάζει η πρεμιέρα για το πρόγραμμα «Απόλλων» – Τα βασικά οφέλη

Επενδυτική «ώθηση» σε νέες μονάδες ΑΠΕ 1,1 GW

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το ΥΠΕΝ για την έναρξη του προγράμματος «Απόλλων». Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι η σχετική ρύθμιση είναι πλέον έτοιμη, με το Υπουργείο να εκπονεί ήδη μελέτες για τις ανάγκες κατανάλωσης των δικαιούχων, ώστε ακολούθως να προσδιοριστεί η ισχύς των ΑΠΕ που θα πρέπει να εγκατασταθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Το «Απόλλων» έχει ως στόχο να καλύψει με «πράσινο» ρεύμα το 90% των καταναλώσεων σε ευάλωτα νοικοκυριά και το 50% των ενεργειακών αναγκών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού), Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ) και δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης.

Σήμα για νέο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο 1,1 GW

Μέχρι στιγμής, το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο που θα χρειαστεί να αναπτυχθεί υπολογίζεται σε 1,1 GW, με ΑΠΕ που έχουν ήδη όρους σύνδεσης και θα προσθέσουν επίσης μονάδες αποθήκευσης.

Τα οφέλη του προγράμματος είναι πολλαπλά για τις πράσινες επενδύσεις καθώς αυτό θα προσφέρει εγγυημένα έσοδα (μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την υλοποίησή τους) ενώ αναμένεται να δώσει ώθηση και στις μπαταρίες, οι οποίες με τη σειρά τους είναι «ευεργετικές» για την εξοικονόμηση ηλεκτρικού χώρου και τον περιορισμό των περικοπών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

Εξίσου σημαντικό είναι και το κοινωνικό πρόσημο του προγράμματος αφού πρόσβαση σε αυτό θα έχουν 127.500 δικαιούχοι του ΚΟΤ Α, όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας -με 9.455 παροχές- και το σύνολο των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, με 3.570 παροχές.

Το «Απόλλων» θα καλύψει το σύνολο των 13 Περιφερειών και των 332 Δήμων της επικράτειας, ανάλογα και με τις τεχνικές δυνατότητες του δικτύου, με στόχο την εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους που προκύπτει από τον οδοφωτισμό, εγκαταστάσεις κ.λπ. Η εξοικονόμηση για όλους του δικαιούχους υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διαγωνισμοί ανά Περιφέρεια

Όπως προβλέπεται, τα έργα θα επιλεγούν με τη διενέργεια 13 μειοδοτικών διαγωνισμών (ένας σε κάθε Περιφέρεια), δηλαδή θα «περάσουν» οι μονάδες που θα ζητήσουν τη μικρότερη αποζημίωση, για να συμψηφίζονται οι καταναλώσεις των ωφελούμενων. Τα έργα αυτά θα υπογράψουν σύμβαση 20 ετών με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση που μονάδες ΑΠΕ σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε διαφορετική περιοχή από αυτή που θα «καλύψουν» ενεργειακά, θα έχουν τη δυνατότητα εγγυημένης αποζημίωσης με δεδομένο ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός θα πραγματοποιείται με virtual net-billing.

Οι διαγωνισμοί θα βγουν στον αέρα όταν ολοκληρωθεί η «άσκηση» για τις καταναλωτικές ανάγκες των δικαιούχων σε κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να υπολογιστεί και η πράσινη ενέργεια που θα πρέπει να συμψηφιστεί.

Σχετικά Άρθρα