Στην αγορά ανεμογεννητριών της Ευρώπης φιλοδοξεί να εισέλθει η κινεζική εταιρία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Sany και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως όσον αφορά στην κατασκευή εξοπλισμού για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή στην Γηραιά Ήπειρο έως το 2026, καθώς βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με πιθανούς ευρωπαίους πελάτες.
Ο ρόλος της Κίνας στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών ανταγωνισμού φέτος, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τον Απρίλιο έρευνα σχετικά με τις επιδοτήσεις που έλαβαν οι κινεζικές κατασκευάστριες ανεμογεννητριών.
Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sany Renewable Energy για την Ευρώπη Paolo Fernando Soares αναζητούνται τοποθεσίες, με τη Γερμανία και την Ισπανία να βρίσκονται στη λίστα.
Τόνισε, επίσης, ότι η πρώτη ευρωπαϊκή παραγγελία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προσθέτοντας ότι αρχικά, οι τουρμπίνες θα αποστέλλονται από την Κίνα, ενώ η εταιρεία θα προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσω συνεργατών στην Ευρώπη και του κέντρου εξυπηρέτησης στη Γερμανία.
Επιπλέον αναγνώρισε την πολυπλοκότητα του ρυθμιστικού περιβάλλοντος της Ευρώπης, αποκαλώντας το ένα «συνονθύλευμα αδειών, κανονισμών και απαιτήσεων.
Ο Soares, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της χερσαίας επιχείρησης της Siemens Gamesa στην Ασία-Ειρηνικό, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς την κινεζική τεχνολογία.
«Χωρίς την Κίνα, δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη. Σήμερα, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν μπορούν να κατασκευάσουν τουρμπίνες χωρίς κινεζικά εξαρτήματα”, κατέληξε.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι πρέπει να προστίθενται τουλάχιστον 37 γιγαβάτ (GW) νέας αιολικής ενέργειας ετησίως, σε σύγκριση με τα 17 GW αιολικής ενέργειας που προστέθηκαν το 2023.