MENU

Π. Παπασταματίου: Ανεμογεννήτριες σε βραχονησίδες, το επόμενο βήμα για φθηνή ενέργεια

Τα αιολικά πάρκα εξακολουθούν να συγκρατούν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Φθηνότερο ρεύμα με παραγωγή από ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν σε βραχονησίδες είναι στα επόμενα σχέδια, σύμφωνα με τα όσα είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου.

«Υπάρχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν συγκρούονται με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και επίσης στο Αιγαίο υπάρχει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό», εξήγησε και για τον λόγο αυτό παρά τις αναγκαίες διασυνδέσεις για τη μεταφορά του ρεύματος, αυτό θα παράγεται πολύ φθηνότερα, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε σχετικά, οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μπαίνουν εκεί που φυσάει περισσότερο, γιατί παράγουν περισσότερο και κατά συνέπεια φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές. «Στην Ελλάδα το αιολικό δυναμικό εντοπίζεται στους ορεινούς όγκους και στο Αιγαίο. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να τις εγκαθιστούμε εκεί και φυσικά να δούμε περιβαλλοντικούς και άλλους περιορισμούς. Όμως δε γίνεται να τις εγκαθιστούμε σε πεδινές περιοχές», σημείωσε.

«Αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα το ρεύμα θα είχε ακριβύνει πολύ περισσότερο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπασταματίου, εξηγώντας ότι αυτά συγκράτησαν τις τιμές. «Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, τα αιολικά επέστρεψαν στους καταναλωτές 4 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι ΑΠΕ 5,2 δισ. ευρώ», ανέφερε σχετικά.

Εκτενή αναφορά έκανε στη σχέση των αιολικών πάρκων με το περιβάλλον, αναφορικά με τις πυρκαγιές, τους ορεινούς όγκους, την προστασία της πανίδας, αλλά και την ανακύκλωση των ανεμογεννητριών.

Σε ότι αφορά τη δυνατότητα κρατικών επενδύσεων στον κλάδο, ο κ. Παπασταματίου απάντησε πως ο ρόλος του κράτους είναι κυρίως να θέτει τους νόμους, το πλαίσιο και να ελέγχει αυστηρά την αποτελεσματικότητα. «Οπωσδήποτε, είτε το κράτος, είτε οι ιδιώτες πρέπει να επενδύουν σε αιολικά και ΑΠΕ, γιατί είναι φθηνή και καθαρή ενέργεια», κατέληξε.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε ότι τα αιολικά έχουν ελάχιστο έως μηδενικό κόστος λειτουργίας για τους παραγωγούς, ενώ η εγχώρια προστιθέμενη αξία των επενδύσεων ανέρχεται έως το 35%.

Σχετικά Άρθρα