MENU

Νέα τηλεδιάσκεψη στις 26 Αυγούστου για τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

Θετικό βήμα η συμφωνία για τη διευθέτηση χρηματοδοτικού ζητήματος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ

Για τη Δευτέρα 26/8 ορίστηκε η νέα τηλεδιάσκεψη για το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου Great Sea Interconnector, σε συνέχεια της χθεσινής (12/8) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών (ΑΔΜΗΕ, ΡΑΑΕΥ, ΡΑΕΚ και Κομισιόν).

Η ημερομηνία αυτή αποτελεί παράλληλα το deadline του ΑΔΜΗΕ για το Final Notice to Proceed -δηλαδή την οριστική εντολή- προς τη ανάδοχο εταιρεία Nexans για την κατασκευή των ηλεκτρικών καλωδίων.

Δεδομένου του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη η πλευρά του Διαχειριστή τόνισε ότι σημαντικές ρυθμιστικές εκκρεμότητες εκ μέρους της ΡΑΕΚ θα πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου και να αποφευχθεί η παύση της παραγωγής των καλωδίων, κάτι που θα κόστιζε τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επίσης συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, υπενθυμίζοντας ότι η ρυθμιστική αβεβαιότητα θέτει σε κίνδυνο την κοινοτική χρηματοδότηση, που αγγίζει τα 657 εκατ. ευρώ, για το μεγάλο ενεργειακό project προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ.

Θετικό βήμα κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν η συμφωνία που υπήρξε για τη διευθέτηση χρηματοδοτικού ζητήματος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο προέκυψε από την απόφαση της Κύπρου να μην επιχορηγήσει το έργο με το ποσό αυτό, μέσω πόρων που έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Ρυθμιστής της Κύπρου θα προχωρήσει σε αλλαγή του διασυνοριακού επιμερισμού κόστους (Cross Border Cost Allocation), προκειμένου τα παραπάνω 100 εκατ. ευρώ, να μη ληφθούν υπόψη ως χρηματοδοτήσεις στο έργο. Ωστόσο, επιφυλάχθηκε σε ό,τι αφορά την απόφασή του για τη μεθοδολογία υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου, σε συνέχεια της αίτησης αναθεώρησης που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ το προηγούμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕΚ, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ρυθμιστή της Ελλάδας, προβλέπει ότι η ανάκτηση των δαπανών για το έργο δεν θα ξεκινά από τη φάση κατασκευής του (2025) αλλά από τη φάση της λειτουργίας του ενώ δεν καλύπτει απόλυτα τον φορέα υλοποίησης έναντι γεωπολιτικών κινδύνων (που θα μπορούσαν να επιφέρουν καθυστέρηση ή και ματαίωση του project), παράγοντες που, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, συνιστούν σοβαρές ρυθμιστικές αβεβαιότητες.

Σχετικά Άρθρα