Με αυξανόμενες πιέσεις βρίσκεται αντιμέτωπος ο ΟΠΕΚ+, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η μειωμένη ζήτηση αναγκάζουν την ομάδα να καθυστερήσει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής που είχε οριστεί για τον Ιανουάριο. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η αναβολή κατά τρεις μήνες, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί, αναμένεται να συνεδριάσουν διαδικτυακά αργότερα την Πέμπτη προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πηγές του οργανισμού που μίλησαν στο Bloomberg, η ομάδα, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, έχει ήδη συμφωνήσει επί της αρχής να μεταθέσει την αύξηση της παραγωγής, η οποία θα περιλάμβανε αύξηση κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο.
Με τις τιμές του πετρελαίου να διαμορφώνονται σε επίπεδα που δεν επαρκούν για να καλύψουν τα σχέδια κυβερνητικών δαπανών, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ αποφεύγουν περαιτέρω αύξηση της παραγωγής από φόβο ότι κάτι τέτοιο θα πιέσει ακόμα περισσότερο τις ήδη χαμηλές τιμές του αργού.
Το διπλό πλήγμα, η εξαίρεση των ΗΑΕ και η αποχώρηση της Αγκόλας
Η αγορά δέχεται διπλό πλήγμα από τη μειωμένη ζήτηση στην Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου, και την άφθονη προσφορά από την Αμερική, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλών τιμών. Αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε συνεχείς καθυστερήσεις στις αυξήσεις παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, με τη συγκεκριμένη απόφαση να είναι η τρίτη αναβολή σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η αβεβαιότητα στις αγορές αντανακλάται και στις τιμές, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του brent έχουν σημειώσει πτώση περίπου 18% από τον Ιούλιο, με την τρέχουσα τιμή να κυμαίνεται κοντά στα 73 δολάρια ανά βαρέλι.
Παρά τις καθυστερήσεις, ένα μέλος του ΟΠΕΚ+ διατηρεί το δικαίωμα να αυξήσει την παραγωγή του. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν ήδη εξασφαλίσει άδεια να προσθέσουν 300.000 βαρέλια ημερησίως το 2024, ανεξάρτητα από τις γενικότερες αποφάσεις του οργανισμού. Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής αυτής της ρύθμισης.
Η εξαίρεση αυτή δόθηκε στα ΗΑΕ σε αναγνώριση των πρόσφατων επενδύσεών τους για την αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας. Ωστόσο, η απόφαση προκάλεσε εντάσεις, καθώς τα δικαιώματα αυτά παραχωρήθηκαν εις βάρος άλλων μελών, όπως αφρικανικών χωρών. Η Αγκόλα, μάλιστα, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τον οργανισμό μετά από δεκαετίες συμμετοχής, υπογραμμίζοντας τις εσωτερικές τριβές και την τεταμένη ατμόσφαιρα εντός του ΟΠΕΚ+.