MENU

Ν. Τσάφος: Η εξισορρόπηση του συστήματος «περνά» από τις περισσότερες διασυνδέσεις

Τι αλλαγές φέρνει στο σύστημα η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών

Την έμφαση στην επέκταση των διασυνδέσεων καλείται να δώσει η Ελλάδα για την απαραίτητη εξισορρόπηση του συστήματος, υπογράμμισε με ανάρτησή του στο LinkedΙn ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας.

«Υπάρχει η γενική παραδοχή ότι ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταβαλλόμενη ανανεώσιμη ενέργεια θα χρειαστεί φυσικό αέριο για σκοπούς εξισορρόπησης. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι’ αυτό, τόσο θεωρητικοί όσο και πρακτικοί. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η εξισορρόπηση του συστήματος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες κάθε περιβάλλοντος  και ότι οι λύσεις εξισορρόπησης αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Μέχρι στιγμής, το 2024, η Ελλάδα έχει βασιστεί στις διασυνδέσεις πολύ περισσότερο από ό,τι στο φυσικό αέριο για να αντισταθμίσει καθημερινά τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ. Εξάγουμε όταν έχουμε πλεόνασμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εισάγουμε όταν αναμένεται να αποδώσουν λιγότερο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι διασυνδέσεις είναι συχνά υπερφορτωμένες, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο χωρίς αυτούς τους περιορισμούς.

Η σημαντική ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών θα μεταβάλει, χωρίς αμφιβολία, περαιτέρω την εικόνα αυτή. Όμως, η σημασία των διασυνοριακών συνδέσεων στην εξισορρόπηση του συστήματος δεν μπορεί να παραγνωριστεί και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δίνει τόση έμφαση στην επέκταση των διασυνδέσεων».

Σχετικά Άρθρα