(19:00) Μαδρίτη και Λισαβόνα παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης του ηλεκτρικού ρεύματος μετά το μαζικό μπλακάουτ που έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο το μεσημέρι της Δευτέρας.
Οι πρώτες εκτιμήσεις από την Red Eléctrica της Ισπανίας κάνουν λόγο για ισχυρές ταλαντώσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, που οδήγησαν στην αποσύνδεση της Ισπανίας από το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας . Παρόμοια εκτίμηση εξέφρασε και η πορτογαλική REN, η οποία αποδίδει το φαινόμενο σε σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκλήθηκε από ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές .
Ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, με τις αρχές να διερευνούν όλα τα πιθανά σενάρια.
Η διακοπή ρεύματος προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε μεταφορές, επικοινωνίες και υγειονομικές υπηρεσίες. Μετρό, τρένα και φανάρια σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ νοσοκομεία βασίζονται σε γεννήτριες για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους .
Στην Ισπανία, η Red Eléctrica εκτιμά ότι η πλήρης αποκατάσταση του ρεύματος θα χρειαστεί 6 έως 10 ώρες, ενώ στην Πορτογαλία, η REN προειδοποιεί ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα .
Ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Óscar Puente, δήλωσε ότι είναι απίθανο να επανέλθουν σήμερα τα δρομολόγια των μέσων και μεγάλων αποστάσεων στην κανονική τους λειτουργία.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρόθεση είναι να ξεκινήσουν πρώτα τα δρομολόγια μικρών αποστάσεων (προαστιακά και τοπικά τρένα) μόλις αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης επιβατών που έχουν εγκλωβιστεί σε ακινητοποιημένα τρένα.
Ο Puente προειδοποίησε ότι η αποκατάσταση των συστημάτων ελέγχου θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο ακόμα και μετά την επαναφορά του ρεύματος, καθώς τα τρένα θα πρέπει και να επανατοποθετηθούν κατάλληλα στο δίκτυο.
Ο στόχος είναι να επαναληφθεί η πλήρης λειτουργία αύριο, υπό την προϋπόθεση ότι η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί μέσα στην ημέρα.
Απαντώντας σε χρήστη της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter), ο υπουργός Μεταφορών διευκρίνισε επίσης ότι η εναέρια κυκλοφορία λειτουργεί στο 80% της κανονικής της χωρητικότητας.
Η μείωση κατά 20% οφείλεται σε προληπτικά μέτρα ασφαλείας που σχετίζονται με τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα.
Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας συγκάλεσαν έκτακτες συνεδριάσεις για τη διαχείριση της κρίσης. Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez επισκέφθηκε κέντρα ελέγχου για να επιβλέψει τις προσπάθειες αποκατάστασης .
Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός Luis Montenegro συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ενώ η REN ενεργοποίησε πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης .
(14:30) Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο εξαιτίας ευρύτατου μπλακ άουτ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί (28/4), αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μεγάλες περιοχές από τη Μαδρίτη μέχρι τη Λισαβόνα, ενώ έχουν επηρεαστεί και περιοχές της Γαλλίας.
Σε ανακοίνωσή της στην πλατφόρμα Χ, η Red Eléctrica —ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας— δήλωσε ότι ενεργοποιήθηκαν ειδικά πρωτόκολλα για την «αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε συνεργασία με τις εταιρείες του κλάδου, μετά τη βλάβη που σημειώθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα της Χερσονήσου».
«Τα αίτια διερευνώνται και έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για την επίλυση του προβλήματος», πρόσθεσε η Red Eléctrica.
Η καθημερινότητα πάγωσε: φανάρια έσβησαν, συστήματα του μετρό ακινητοποιήθηκαν και πόλεις ολόκληρες ήρθαν αντιμέτωπες με το απόλυτο μπλακ άουτ γύρω στις 12:30 το μεσημέρι. Παρόλο που τα νοσοκομεία στην Ισπανία και την Πορτογαλία διαθέτουν γεννήτριες ανάγκης, οι αρχές έσπευσαν να ζητήσουν από το προσωπικό να κλείσει υπολογιστές και να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας, καθώς δεν ήταν σαφές πόσο θα διαρκούσε το μπλακάουτ.
Στην Ισπανία, συγκροτήθηκε αμέσως επιτροπή κρίσης για να διαχειριστεί την κατάσταση. Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματούχος που ενημερώθηκε σχετικά, «δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις για την αιτία της μαζικής διακοπής ρεύματος», ενώ ένα ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης δεν έχει αποκλειστεί και οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Οι ισπανικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μην κατακλύζουν τις γραμμές έκτακτης ανάγκης ζητώντας πληροφορίες, προειδοποιώντας ότι τα τηλεφωνικά κέντρα είχαν ήδη υπερφορτωθεί από κλήσεις.
Στην Πορτογαλία, σύμφωνα με το Expresso, η εταιρεία E-Redes αποδίδει τη μαζική διακοπή σε «πρόβλημα στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας».