Σημαντική αποκλιμάκωση σε ετήσια βάση, κατά 55% περίπου, σημείωσε η ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας το 2023, με τη μέση τιμή της να διαμορφώνεται στα 119,16 ευρώ ανά MWh, από 279,9 ευρώ ανά MWh το 2022. Αν και η μείωση αυτή δείχνει πως έχει διανυθεί σημαντική απόσταση από το ζενίθ της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η ελληνική χονδρεμπορική (όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές) έχουν επιστρέψει στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν ξεκινήσει το άλμα των ενεργειακών προϊόντων.
Είναι ενδεικτικό ότι η «επίδοση» του προηγούμενου έτους επαναφέρει την εγχώρια DAM στα επίπεδα του 2022, το οποίο είχε κλείσει κι αυτό σε υψηλά επίπεδα (στα 116,44 ευρώ ανά MWh) λόγω της ισχυρά ανοδικής τάσης των τιμών στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. «Δείκτης κανονικότητας» για την ελληνική αγορά μπορεί να θεωρηθεί το 2019, και η επίδοση της DAM στα 63,82 ευρώ ανά MWh τότε, από την οποία απέχει σημαντικά η μέση τιμή του προηγούμενου έτους.
Ποιοι παράγοντες διαμόρφωσαν τη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα για το 2023 είχε την τέταρτη ακριβότερη χονδρεμπορική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πίσω από την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ιρλανδία οι οποίες «έκλεισαν» το έτος με 122,14 ευρώ/MWh, 126,11 ευρώ/MWh και 127,7 ευρώ/MWh, αντίστοιχα.
Η αυξημένη εξάρτηση της εγχώριας χονδρεμπορικής από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την έκτακτη εισφορά που εφαρμόστηκε από τον Νοέμβριο του 2022 για το φ.α. ηλεκτροπαραγωγής, επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τη θέση που κατέλαβε η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού το 2023. Το μέτρο της έκτακτης εισφοράς που εισήχθη εν μέσω ενεργειακής κρίσης για τον περιορισμό της χρήσης του καυσίμου, αρχικά ήταν οριζόντιο στα 10 ευρώ/MWh.
Λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου και προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση που προκαλούσε η εισφορά στο κόστος της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, τον Μάιο του 2023 αναπροσαρμόστηκε στο 5% της τιμής του συμβολαίου παράδοσης επόμενου μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF (τον Δεκέμβριο π.χ. διαμορφώθηκε σε 2,31 ευρώ/MWh).
Πάντως, η έκτακτη εισφορά, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές χονδρικής, με αποτέλεσμα να προτεραιοποιούνται οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, που προσφέρεται σε πιο ανταγωνιστικές τιμές, έναντι της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.