Πλησιάζει ολοένα και περισσότερο η ώρα που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) θα συνεδριάσει για να εξετάσει και να απαντήσει στην ένσταση που υπέβαλε ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας [(Κρήτης)-Great Sea Interconnector], ΑΔΜΗΕ, για επαναξιολόγηση και αλλαγή της τελευταίας απόφασης της Αρχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, η τριμελής Ανώτατη Διοίκηση της ΡΑΕΚ αναμένεται να συνέλθει και να λάβει τις τελικές της αποφάσεις, από τις οποίες ενδεχομένως να εξαρτηθεί ακόμη και το μέλλον του μεγαλεπήβολου έργου, εντός της ερχόμενης εβδομάδας και το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Αυγούστου.
Πριν την λήψη, όμως, των αποφάσεων της ΡΑΕΚ θα προηγηθούν δύο σημαντικές επαφές-συναντήσεις. Η μία θα είναι με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα έρθει στην Κύπρο για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα και η δεύτερη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα χρηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση με €657 εκατ.
Όπως πληροφορείται το InBusinessNews η νέα συνάντηση μεταξύ ΡΑΕΚ και ΑΔΜΗΕ, θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ η νέα τηλεδιάσκεψη με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ΡΑΕΚ-ΑΔΜΗΕ αναμένεται να συζητηθούν ορισμένες απορίες και προβληματισμοί που συνεχίζει να έχει η Αρχή αναφορικά με τα στοιχεία που κατέθεσε ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης και έτυχαν αξιολόγησης από τον οικονομικό σύμβουλο της ΡΑΕΚ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το οικονομικό μοντέλο που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ.
Σημειώνεται ότι, για εξέταση του οικονομικού μοντέλου που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕΚ ζήτησε τη συμβολή-συμβουλή και ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με οικονομικά μοντέλα για εξέταση των επιπρόσθετων στοιχείων που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθότητα των αποφάσεών της.
Σε ό,τι αφορά τη νέα τηλεδιάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή θα είναι η τρίτη μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ να απορρίψει τα αιτήματα που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ και αφορούσαν από τη μία την απάλειψη της φράσης «δύναται» στην απόφαση για πλήρη ανάκτηση όσων χρημάτων επενδύσει σε περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωθεί, όχι εξ υπαιτιότητας του φορέα υλοποίησης, αλλά λόγω άλλων παραγόντων –όπως π.χ. παρεμπόδιση κατασκευής του έργου από την Τουρκία από τους καταναλωτές τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας (γεωπολιτικό ζήτημα, το οποίο είναι καθαρά μη ρυθμιστικό ζήτημα), καθώς και για επιβάρυνση των καταναλωτών κατά την κατασκευή του έργου, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Κατά τη νέα τηλεδιάσκεψη, η Κομισιόν θα ζητήσει νεότερη ενημέρωση για το πώς προχωρά το έργο και να ασκήσει, ενδεχομένως, νέες πιέσεις προς την πλευρά της ΡΑΕΚ για να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.
Αυξάνονται οι πιέσεις, αλλά…
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι, ενόσω η ΡΑΕΚ δεν λαμβάνει τις τελικές της αποφάσεις, οι πιέσεις που δέχεται αυξάνονται συνεχώς και μάλιστα είναι και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή τόσο για αποδοχή των αιτημάτων του ΑΔΜΗΕ όσο και για απόρριψή τους.
Βέβαια, οι πιέσεις αυτές δεν φαίνεται να… βρίσκουν έδαφος, αφού η ΡΑΕΚ έχει ξεκαθαρίσει προς όλους ότι οι αποφάσεις που θα λάβει θα είναι καθαρά με τεχνοκρατικά κριτήρια προς όφελος των καταναλωτών.