Με σαφές μήνυμα υπέρ της ενεργειακής συνέργειας και της προώθησης καινοτόμων λύσεων για την ενεργειακή μετάβαση, η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, υπογράμμισε τη σημασία των υποδομών, των διασυνδέσεων και της διεύρυνσης του ενεργειακού μίγματος στην ομιλία της στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η κ. Galli τόνισε ότι μέχρι το τέλος του έτους, η ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα φτάσει τα 8,5 δισ. κυβικά μέτρα, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση των υποδομών και της αποθήκευσης LNG αποτελεί θεμέλιο για την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της συμπληρωματικότητας του φυσικού αερίου με τις ΑΠΕ, λέγοντας πως «το φυσικό αέριο παραμένει κρίσιμο όταν δεν υπάρχει ήλιος ή άνεμος».
Η ίδια αποκάλυψε πως βρίσκεται σε εξέλιξη διακρατική συνεργασία Ελλάδας, Ιταλίας και Γερμανίας για την ανάπτυξη του υδρογόνου, ενώ γίνεται παράλληλα προσπάθεια δημιουργίας υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).
«Η συνεργασία μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε συνέχεια των δηλώσεων Galli, ο Κωστής Σιφναίος, Managing Director της Gastrade S.A., εστίασε στη δυναμική του LNG και τη θέση της Ελλάδας ως κρίσιμου ενεργειακού κόμβου. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το 2030 η παγκόσμια παραγωγή LNG θα αυξηθεί κατά 70%, με τα 2/3 να προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κενό που προκύπτει στην Ευρώπη λόγω της αποσύνδεσης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η σημασία της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας αναδείχθηκε και από τον Vladimir Malinov, Εκτελεστικό Διευθυντή της Bulgartransgaz EAD.
Ο ίδιος επεσήμανε πως οι χώρες της περιοχής πρέπει να κινηθούν συλλογικά ώστε να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους.
«Η ασφάλεια δεν μπορεί να είναι εθνική υπόθεση. Χρειαζόμαστε παγκόσμια σκέψη και περιφερειακή δράση», σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των πράσινων επενδύσεων και των δικτύων διασύνδεσης.
Ο Mehmet Öğütçü, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Resources και Πρόεδρος του London Energy Club, μίλησε για την αλληλεξάρτηση των χωρών, τονίζοντας πως χωρίς συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει σταθερό ενεργειακό μέλλον. Ανέδειξε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, προτείνοντας ένα κοινό «Green Pact» για την ενεργειακή σταθερότητα της Μεσογείου.