MENU

«Λύση – γέφυρα» για το αέριο σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και πρόσβαση σε ένα επιπλέον καύσιμο ανταγωνιστικού κόστους

Σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG εγκαινίασε στις 12/7 ο ΔΕΣΦΑ στο Άσπρο του δήμου Σκύδρας στην Πέλλα, προσφέροντας στην ευρύτερη περιοχή μία μεταβατική λύση για την τροφοδοσία εμπορικών, βιομηχανικών και οικιακών καταναλωτών με φυσικό αέριο.

Κι αυτό γιατί, για την εξυπηρέτηση της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ο Διαχειριστής προβλέπει την επέκταση του συστήματος μεταφοράς φ.α. με αγωγό υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή. Σημειώνεται ότι το σημαντικό έργο του αγωγού στη μετά-λιγνίτη εποχή για τις συγκεκριμένες περιοχές, σε επόμενο χρόνο θα μπορεί μεταφέρει υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα αέρια.

 LNG από τη Ρεβυθούσα

Το έργο του σταθμού εντάσσεται στη λύση του «small scale LNG», η οποία δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς και χρήσης του φ.α. σε βιομηχανίες και απομονωμένα τοπικά δίκτυα διανομής που δεν «επικοινωνούν» με το εθνικό σύστημα μεταφοράς.

Ο νέος περιφερειακός σταθμός, ο πρώτος του είδους του πανελλαδικά, θα τροφοδοτείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο από βυτιοφόρα LNG που θα μεταφέρουν φορτία οδικώς από τον ειδικό σταθμό φόρτωσης (Truck Loading Station) που λειτουργεί στον τερματικό της Ρεβυθούσας.

Εγκαταστάσεις αυτού του τύπου, όπως αυτή που ανέπτυξε ο Διαχειριστής στο Άσπρο, είναι εφικτό να μεταφέρονται ενώ προσαρμόζονται εύκολα στις ανάγκες περιοχών που δεν είναι συνδεδεμένες στο σύστημα μεταφοράς φ.α., με τον ΔΕΣΦΑ να βρίσκεται ήδη σε σχετικές συνεννοήσεις με τους διαχειριστές των δικτύων διανομής της περιοχής.

Ο νέος σταθμός θα δώσει στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, πρόσβαση σε ένα επιπλέον καύσιμο ανταγωνιστικού κόστους, φέρνοντας σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία. Βιομηχανικοί καταναλωτές, τα δίκτυα διανομής Έδεσσας και Σκύδρας, με 3.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις και νευραλγικές εγκαταστάσεις όπως το Γ.Ν. Έδεσσας, συγκαταλέγονται στους πρώτους χρήστες που αξιοποιούν ή θα αξιοποιήσουν τη νέα υποδομή LNG.

Όπως προβλέπεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032 του ΔΕΣΦΑ, εκτός από τον σταθμό στο Άσπρο, έπεται η κατασκευή αντίστοιχων υποδομών και σε άλλες περιοχές.

Το σχετικό δελτίο Τύπου

Ολοκληρώθηκε το έργο των εγκαταστάσεων του Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης LNG που ανέπτυξε ο ΔΕΣΦΑ για την προμήθεια της περιοχής της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Ο νέος Σταθμός, ο οποίος συνιστά τον πρώτο περιφερειακό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG για την τροφοδοσία τοπικού δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε από τον  ΔΕΣΦΑ την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στο Άσπρο Σκύδρας.  

Ο Σταθμός LNG του Άσπρου που ανέπτυξε ο ΔΕΣΦΑ παρέχει μία ακόμα αξιόπιστη και βιώσιμη ενεργειακή επιλογή σε πλήθος νέων περιοχών και χρηστών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ενεργειακής απομόνωσης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής βιομηχανίας. Μεταξύ των πρώτων ωφελούμενων χρηστών από τη νέα εγκατάσταση είναι η εταιρεία κονσερβοποιημένων οπωροκηπευτικών “Κρόνος”, η βιομηχανία κονσερβοποιίας ΔΑΝΑΪΣ Α.Ε., το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, και οι Σταθμοί διανομής για τα δίκτυα χαμηλής πίεσης των πόλεων Σκύδρας και Έδεσσας. Διαχειριστής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις συγκεκριμένες πόλεις έχει αναλάβει η εταιρεία Hengas.

Ο Σταθμός LNG θα ωφελήσει την περιοχή μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο Αγωγός Δυτικής Μακεδονίας, το εμβληματικό έργο του ΔΕΣΦΑ που θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, παρέχοντας πρόσβαση αρχικά στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια σε υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα αέρια. Ο συγκεκριμένος τύπος εγκατάστασης είναι επαναχρησιμοποιούμενος και μπορεί να μεταφερθεί σε άλλες περιοχές που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση το δίκτυο φυσικού αερίου.

Η νέα υποδομή έρχεται να προσθέσει έναν νέο σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα αξίας των υποδομών Μικρής Κλίμακας LNG (Small Scale LNG) που αναπτύσσει ο ΔΕΣΦΑ. Πρόσφατα, ο Σταθμός Φόρτωσης Φορτηγών LNG στη Ρεβυθούσα, η πρώτη ανάλογη εγκατάσταση στη Nοτιοανατολική Ευρώπη, συμπλήρωσε 104 Φορτώσεις Φορτηγών LNG από την έναρξη της εμπορικής της λειτουργίας τον Νοέμβριο του 2023, τροφοδοτώντας με ασφάλεια απομακρυσμένους χρήστες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή με πάνω από 4,675.00 m³ LNG η 30,139 MWh ισοδύναμης ενέργειας.

Η εγκατάσταση αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG του Άσπρου αποτελεί την πρώτη από μία σειρά αντίστοιχων εγκαταστάσεων που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα από τον ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032 της εταιρείας.

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εγκαινίων απηύθυναν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιος Σταμενίτης, οι Βουλευτές Πέλλας Βασίλειος (Λάκης) Βασιλειάδης και Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πέλλας, Ιορδάνης Τζατμτζής, η Δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών του ΔΕΣΦΑ, Ιωάννης Χωματάς, η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ηengas, Βασιλική (Βίκυ) Λαμπροπούλου, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή του σταθμού, Andrea Barbieri, Γενικός Διευθυντής της Technogas και Ανέστης Αγγελίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Promethan.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η CEO του ΔΕΣΦΑ, M.R.Galli, δήλωσε:  «Ο νέος Σταθμός LNG στο Άσπρο δίνει άμεση πρόσβαση στο φυσικό άεριο στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενισχύοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της τοπικής βιομηχανίας και βελτιώνοντας το ανθρακικό της αποτύπωμα. Ανήκει σε μια νέα γενιά υποδομών αερίου που επιτρέπουν τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και αγορές με έναν ευέλικτο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για βιομεθάνιο, συμβάλλοντας στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Είμαστε περήφανοι που μέσω των υποδομών μας, παρέχουμε αξιόπιστες ενεργειακές λύσεις ώστε η ενέργεια να φτάσει παντού. Παράλληλα, επιτρέπουμε στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία να είναι από τις πρώτες περιφέρειες που θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών αερίων, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης».

Σχετικά Άρθρα