MENU

«Πράσινο φως» του Υπουργικού για GSI και επιδότηση 25 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2029  

Η απόφαση περιλαμβάνει μία τροποποίηση στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο

UPD (18.45): Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου και αναμεταδίδει το Philenews, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το μεσημέρι την πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης.

Η απόφαση περιλαμβάνει μία τροποποίηση στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, την οποία θα ενσωματώσει στις αποφάσεις της η ΡΑΕΚ τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα:

Τροποποιείται η απόφαση της ΡΑΕΚ ημερομηνίας 2/7/24, η οποία προβλέπει ότι η ανάκτηση δαπανών του φορέα υλοποίησης (Great Sea Interconnector) από τους καταναλωτές ηλεκτρισμού στην Κύπρο θα αρχίσει μετά την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης. Με τη σημερινή απόφαση, η ανάκτηση μέρους των δαπανών του φορέα υλοποίησης θα αρχίσει εντός του 2025 και θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2029. Το ποσό ανάκτησης καθορίστηκε στα 25 εκατ. τον χρόνο και θα προέρχονται από κρατικά κονδύλια και συγκεκριμένα από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων. Για τηνπρώτη δόση θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Δεν θα επιβαρυνθούν άμεσα, κατά την 5ετία των κατασκευαστικών έργων, οι καταναλωτές.

Αν η ολοκλήρωση της διασύνδεσης δεν γίνει μέσα στο 2029, η χρηματοδότηση του GSI θα διακοπεί και θα επαναρχίσει –με χρέωση των καταναλωτών- μετά τη λειτουργία του έργου. Αν οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ κατά την πενταετία 2025-29 είναι μεγαλύτερες των 125 εκατ. ευρώ (κάτι μάλλον βέβαιο) το υπόλοιπο θα καταβληθεί από τους καταναλωτές στη διάρκεια της λειτουργίας του καλωδίου.

Ο υπουργός Ενέργειας δεν έκανε καμία αναφορά στην παράταση της ισχύος του premium WACC (απόδοση κεφαλαίου-κέρδος) 8.3% για 17 χρόνια αντί για 12 που προβλέπει η υφιστάμενη απόφαση της ΡΑΕΚ. Αυτή η αλλαγή είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών (και της ΡΑΕΚ) στις 2 Σεπτεμβρίου αλλά προφανώς δεν περιλήφθηκε, άγνωστο γιατί, στη σημερινή απόφαση του Υπουργικού.

Καμία αναφορά δεν έγινε για τον διαμοιρασμό του κόστους 50-50 μεταξύ καταναλωτών σε Κύπρο και Ελλάδα, σε περίπτωση απρόοπτου γεγονότος που δυνατό να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση ή λειτουργία του έργου, χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης. Δυνατό οι δύο αυτές αποφάσεις (premium Wacc και διαμοιρασμός γεωπολιτικού ρίσκου να αφέθηκαν να ληφθούν τις επόμενες μέρες από τη ΡΑΕΚ, αν και αναμενόταν ότι θα γίνει σχετική αναφορά και στην απόφαση του Υπουργικού.

Δεν έγινε επίσης σαφής αναφορά για τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, απόφαση που η ελλαδική πελυρά είχε ζητήσει να επισπευστεί.

Νωρίτερα, το energodromio.gr εγραφε:

Θετικές φαίνεται πως είναι οι αποφάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας μέσω του έργου Great Sea Interconnector στο υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε «πράσινο φως» στην πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Ενέργειας για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο. και μέσα στη μέρα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.

Πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου, αναφέρουν ότι το υπουργικό της Κύπρου ενέκρινε συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο υπουργών των δύο κρατών όσον αφορά το γεωπολιτικό ρίσκο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Η συμφωνία αναφέρεται σε διαμερισμό 50%-50%, καθώς και την ανάκτηση εξόδων του έργου με το ποσό των €25 εκατ. για πέντε χρόνια από το Ταμείο Ρύπων.

Kυπριακά μέσα αναφέρουν ότι στις 6 το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα γίνουν δηλώσεις για την απόφαση από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου.

Πρόοδο στις επαφές για την ηλεκτρική διασύνδεση βλέπει Κύπριος αξιωματούχος

Όπως έγραψε νωρίτερα το energodromio.gr, παρά τα «αγκάθια» στις συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας, Γιάννης Αντωνίου, εκφράζει αισιοδοξία για πρόοδο στις συνομιλίες, όπως δήλωσε στο Reuters.

Υπάρχουν διαρκείς διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, ωστόσο η συμφωνία «κωλάει» στο ποιος θα πληρώσει το κόστος σε περίπτωση «γεωπολιτικού κινδύνου», όπως  η πιθανή αντίδραση της Τουρκίας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου.

Υπουργικό και συνάντηση Μητσοτάκη -Χριστοδουλίδη

Πάντως ο Κύπριος αξιωματούχος αναφέρει δήλωσε στο Reuters, ότι «οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και υπήρξε πρόοδος», παραπέμποντας στη σημερινή (17/9) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και στην συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα την Πέμπτη (19/9).

Σχετικά Άρθρα