Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι τις 15 Αυγούστου, όταν σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ εκπνέει η προθεσμία διαμόρφωσης ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα διασφαλίζει επενδυτική βεβαιότητα για την υλοποίηση του Great Sea Interconnector (GSI), δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδα – Κύπρος, είναι προγραμματισμένες δύο κρίσιμες συναντήσεις που εν πολλοίς θα κρίνουν την τύχη του έργου.
Οι συναντήσεις θα διεξαχθούν «στη σκιά» της πρόσφατης απόφασης της ΡΑΕΚ για τη μεθοδολογία εσόδου για το έργο, η οποία σύμφωνα με τον Έλληνα Διαχειριστή το καθιστά μη βιώσιμο και οδηγεί στο επ΄ αόριστον «πάγωμά» του. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία, όπως θα βρεθεί η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ για να παρουσιάσει το πλήρες κείμενο της επικαιροποιημένης μελέτης κόστους-οφέλους για το έργο.
Η παρουσίαση θα γίνει στην πολιτική ηγεσία του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας, με τη μελέτη να παίζει κομβικό ρόλο στο κατά πόσο η κυβέρνηση θα ανάψει το «πράσινο φως» για είσοδο με 100 εκατ. ευρώ στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης του έργου. Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι η ΡΑΕΚ αποτελεί ανεξάρτητη Αρχή, η στάση του υπουργείου αποτελεί σημαντικό βαρόμετρο στην απόφαση που θα λάβει ο Κύπριος Ρυθμιστής για το κατά πόσο θα αλλάξει ή όχι την απόφασή του.
Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα, και πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, στελέχη του Έλληνα Διαχειριστή θα βρεθούν στη ΡΑΕΚ, στο πλαίσιο της αίτησης αναθεώρησης της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής που έχει υποβάλει ο ΑΔΜΗΕ. Όπως είναι φυσικό, τα στοιχεία που θα προσκομίσουν, αλλά και γενικά όσα θα διαμειφθούν στη συνάντηση, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο αν θα υπάρξουν αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο από την κυπριακή πλευρά για τη διασύνδεση.
Οι εκ του σύνεγγυς επαφές έρχονται λίγα 24ωρα μετά το τελεσίγραφο που απηύθυνε στην κυπριακή πλευρά η Κομισιόν για αλλαγή της απόφασης της ΡΑΕΚ, ώστε να παραμείνει «ζωντανή» η κοινοτική επιδότηση του έργου. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει εγκρίνει επιδότηση για τη διασύνδεση ύψους 657 εκατ. ευρώ, η οποία καλύπτει σημαντικό μέρος από τα 1,94 εκατ. ευρώ περίπου του προϋπολογισμού της διασύνδεσης.
Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες, αναφέρθηκε στην αντίδραση της Κομισιόν και στο ενδεχόμενο απόσυρσης της χρηματοδότησης, κάτι που όπως είπε θα είχε ως αποτέλεσμα το έργο να «νεκρώσει».
Σημειώνεται ότι η συνέχιση της κατασκευής του καλωδίου προϋποθέτει «σήμα» του ΑΔΜΗΕ προς τη Nexans μέχρι τις 31/8 για το λεγόμενο «Full Notice to Proceed», κάτι που με τη σειρά του καθιστά αναγκαία την οριστικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα, σε Ελλάδα και Κύπρο.
Αν αυτό δεν συμβεί στους παραπάνω χρόνους, η κατασκευή του καλωδίου θα ανασταλεί -για άγνωστο χρόνο- καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη «ουρά» παραγγελιών για ηλεκτρικά καλώδια, η οποία πρέπει να εξυπηρετηθεί.
Για το θέμα υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (9/7), πραγματοποιήθηκε διευρυμένη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΑΔΜΗΕ, των Υπουργείων Ενέργειας και των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών καθώς και της Nexans (αναδόχου εταιρείας για το καλωδιακό τμήμα).
Κατά την τηλεδιάσκεψη η Κομισιόν κατέστησε σαφή την ανάγκη αλλαγής του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η υλοποίησή του. Μάλιστα η Κομισιόν έχει ζητήσει εκ νέου τηλεδιάσκεψη για το θέμα την ερχόμενη Τρίτη (16/7), μία ημέρα μετά τη συνάντηση ΑΔΜΗΕ-ΡΑΕΚ.