Αρνητικοί εμφανίζονται τόσο οι ιδιώτες προμηθευτές όσο και η ΔΕΗ στην πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε ότι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις των δυναμικών (πορτοκαλί) τιμολογίων που όπως έχει προαναγγελθεί θα εφαρμοστούν από τις αρχή του 2025.
Και οι δυο πλευρές θεωρούν ότι η πρόταση της ΡΑΑΕΥ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είναι εξαιρετικά περιοριστική, οδηγεί σε υπερύθμιση της αγοράς και θα καταστήσει τα συγκεκριμένα τιμολόγια αναποτελεσματικά με συνέπεια να μην προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δυο πλευρές θεωρούν ότι τα πορτοκαλί τιμολόγια όπως περιγράφονται από τη ΡΑΑΕΥ θα επηρεάσουν αρνητικά κυρίως τους μεγάλους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη συνάπτουν εξατομικευμένες συμβάσεις με τους προμηθευτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ προτείνει τα πορτοκαλί τιμολόγια όπως περιγράφονται από τη ΡΑΑΕΥ να ισχύσουν μόνο για τους καταναλωτές της Χαμηλής Τάσης, ενώ ο ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας που αντιπροσωπεύει τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας) μιλάει για υπερύθμιση με δυσμενείς επιπτώσεις στον ανταγωνισμό.
Κατ’ αρχήν ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι η δυναμική τιμολόγηση θα πρέπει να αποσυνδεθεί πλήρως από τη σήμανση των τιμολογίων με πορτοκαλί χρώμα.
Όπως αναφέρει η ταύτιση των δυναμικών τιμολογίων με τη συγκεκριμένη σήμανση, οδηγεί σε υπερύθμιση και ομογενοποίηση των δυναμικών τιμολογίων, κυρίως για τους μεγάλους πελάτες στους οποίους ήδη προσφέρονται από τις εταιρίες προμήθειας εξατομικευμένα δυναμικά προϊόντα με ωριαία τιμολόγηση.
Επιπλέον η χρωματική σήμανση των τιμολογίων δεν έχει ουσιαστική εφαρμογή για τους μεγάλους πελάτες, αφού αυτοί λαμβάνουν εξατομικευμένα τιμολόγια που επιτυγχάνουν σαφώς μεγαλύτερο βαθμό οικονομικής αποδοτικότητας (cost efficiency) έναντι οποιουδήποτε δυναμικού τιμολογίου με τυποποιημένα χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ το πλαίσιο εφαρμογής των δυναμικών τιμολογίων δεν θα πρέπει να οδηγεί στη θέσπιση ενός «ρυθμιζόμενου» τιμολογίου, ενώ θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις ισχύουσες αρχές και διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Χαρακτηρίζει ως επαχθέστατη την πρόβλεψη ότι τόσο οι τιμολογιακοί όροι («Πάγια Χρέωση», «Βασική Τιμή» και ο «συντελεστής Β») όσο και οι Ειδικοί Όροι Προμήθειας δεν μπορούν να τροποποιηθούν μονομερώς από τον προμηθευτή, για οποιοδήποτε λόγο.
Εκτιμά δε, ότι νομοτελειακά η πρόβλεψη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δυναμικών τιμολογίων ιδιαιτέρως χαμηλής οικονομικής αποδοτικότητας και εμπορικότητας.
Επίσης σε ότι αφορά την απαγόρευση της επιβολής τελών τερματισμού των συμβάσεων ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει ότι ο περιορισμός αυτός μπορεί να αφορά μόνο οικιακούς πελάτες και μικρές επιχειρήσεις (με ισχύ παροχής έως και 25 kVA) και όχι κάθε τελικό πελάτη.
Ζητεί επίσης να απαλειφθεί η πρόβλεψη της υποχρέωσης υποβολής στη ΡΑΑΕΥ, των Γενικών και των Ειδικών Όρων Σύμβασης με τους μεγάλους πελάτες.
Καταλήγοντας ο ΕΣΠΕΝ σημειώνει ότι οι προβλέψεις του Πλαισίου όσον αφορά τον γενικό σχεδιασμό των δυναμικών τιμολογίων δεν θα πρέπει να οδηγούν σε υπερύθμιση ή και ομογενοποίηση της μορφής, των χαρακτηριστικών και γενικότερα των περιεχομένων των δυναμικών τιμολογίων.
Μόνο σε οικιακούς καταναλωτές τα πορτοκαλί τιμολόγια
Από την πλευρά της η ΔΕΗ προτείνει πορτοκαλί τιμολόγια μόνο για τους οικιακούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης και όχι για τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση.
Όπως τονίζει η εταιρία, οι πελάτες Μέσης Τάσης έχουν τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με εξατομικευμένες προσφορές, με βάση τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά τους, μετά από διαπραγμάτευση με τον προμηθευτή, στο πλαίσιο και των υφιστάμενων διατάξεων του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Προσθέτει δε ότι το πλαίσιο που προτείνει η ΡΑΑΕΥ αφαιρεί για τους καταναλωτές της Μέσης Τάσης κάθε ευελιξία και ευχέρεια επιλογών στη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές, ενώ δημιουργεί ένα πλέγμα αυξημένης ρυθμιστικής έντασης, που θα επιδράσει αρνητικά στις διαπραγματεύσεις και τη διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας των συμβαλλόμενων μερών.
Τόσο οι κανόνες τιμολόγησης όσο και η σήμανση του τιμολογίου με πορτοκαλί χρώμα στερείται νοήματος για τους πελάτες Μέσης Τάσης, αναφέρει η ΔΕΗ, τονίζοντας πάντως ότι δικαιολογείται για τους πελάτες Χαμηλής Τάσης, όπως εξάλλου ισχύει μέχρι σήμερα για τα χρωματιστά τιμολόγια στη λιανική αγορά.
Επίσης η ΔΕΗ διατυπώνει ενστάσεις στη ρύθμιση περί προστασίας των καταναλωτών από τιμές αιχμής (price spikes) και κατά βάση με τη δυνατότητα ορισμού με απόφαση του ΥΠΕΝ ανώτατου ορίου τιμής στην Τελική Τιμή Προμήθειας, προκειμένου να περιοριστεί το δυναμικό στοιχείο των τιμών στις Συμβάσεις Δυναμικής Τιμολόγησης.
Όπως τονίζει μία τέτοια δυνατότητα «ελέγχεται ως προς το επιτρεπτό αλλά και το ορισμένο των όρων της παρεχόμενης υπεξουσιοδότησης». Αναφέρει ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις στον καθορισμό των τιμών για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας συνιστούν μέτρο που στρεβλώνει την αγορά.