MENU

«Κλιματική απειλή» 200 δισ. δολαρίων με τη σφραγίδα του φυσικού αερίου

Όλα όσα καταγράφει η έκθεση της κλιματικής ομάδας Reclaim Finance

Ένα κύμα νέων έργων φυσικού αερίου, αξίας 200 δισ. δολαρίων, ενδέχεται να προκαλέσει ένα «κλιματικό σοκ», συγκρίσιμο με τις ετήσιες εκπομπές όλων των ενεργών εργοστασίων άνθρακα στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που αναμεταδίδει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Μεγάλες τράπεζες έχουν επενδύσει 213 δισ. δολ. σε σχέδια για την κατασκευή τερματικών σταθμών που εξάγουν και εισάγουν φυσικό αέριο, το οποίο υγροποιείται και μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια. Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι αυτά τα έργα μπορεί να είναι ακόμα πιο επιβλαβή από την ενέργεια που βασίζεται στον άνθρακα.

Η έκθεση της κλιματικής ομάδας Reclaim Finance καταγράφει μια ραγδαία αύξηση των έργων που ενισχύουν το παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια. Οι κύριοι λόγοι είναι η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο στις αναπτυσσόμενες χώρες και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, που περιόρισε τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα τελευταία δύο χρόνια ολοκληρώθηκαν οκτώ τερματικοί σταθμοί εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και 99 τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG, αυξάνοντας τη δυνατότητα εξαγωγής κατά 7% και εισαγωγής κατά 19% παγκοσμίως.

Επιπλέον, οι προγραμματιστές LNG σχεδιάζουν 156 νέα έργα τερματικών σταθμών LNG που πρόκειται να κατασκευαστούν μέχρι το 2030. Από αυτά, οι 63 είναι σταθμοί εξαγωγής και οι 93 εισαγωγής.

Κλιματική βόμβα 10 γιγατόνων

Η έκθεση προειδοποιεί ότι εξαιτίας των διαρροών μεθανίου, αυτοί οι τερματικοί σταθμοί θα μπορούσαν να εκπέμψουν συνολικά 10 γιγατόνους αερίων του θερμοκηπίου έως το τέλος της δεκαετίας.

Το επίπεδο αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με τις ετήσιες εκπομπές όλων των εργοστασίων άνθρακα παγκοσμίως.

Η Justine Duclos-Gonda, ακτιβίστρια της Reclaim Finance, δήλωσε:
«Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στοιχηματίζουν το μέλλον τους στα έργα LNG, αλλά κάθε ένα από αυτά τα σχέδια θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι τράπεζες και οι επενδυτές ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τη μετάβαση, αλλά στην πραγματικότητα επενδύουν δισεκατομμύρια σε μελλοντικές κλιματικές βόμβες».

Ανησυχίες για υπερπροσφορά φυσικού αερίου

Τα ευρήματα αναμένεται να ενισχύσουν τους φόβους ότι ανεξέλεγκτες επενδύσεις στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου μπορεί να οδηγήσουν σε υπερπροσφορά, υπονομεύοντας τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι αγορές LNG κατευθύνονται προς μια άνευ προηγουμένου αύξηση της προσφοράς, η οποία δεν συμβαδίζει με τη διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2,4°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον IEA, η παγκόσμια ικανότητα LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 50% έως το 2030, υπερβαίνοντας τη ζήτηση φυσικού αερίου σε όλα τα προβλεπόμενα σενάρια.

Αυτή η υπερπροσφορά αναμένεται να προκαλέσει πτώση στις τιμές των ορυκτών καυσίμων, ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το φθηνό φυσικό αέριο εις βάρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, θέτοντας τους κλιματικούς στόχους ακόμα πιο μακριά.

Ο IEA εκτιμά ότι η τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ θα μειωθεί από το ρεκόρ των 70 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MBtu) το 2022 στα 6,50 δολ. μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εξαιτίας της έκρηξης των νέων έργων φυσικού αερίου.

«Το LNG δεν έχει θέση στη βιώσιμη μετάβαση»

Η Duclos-Gonda δήλωσε: «Το LNG είναι ορυκτό καύσιμο και τα νέα έργα δεν έχουν καμία θέση σε μια βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση. Οι τράπεζες και οι επενδυτές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να σταματήσουν άμεσα τη στήριξη των προγραμματιστών LNG και των νέων τερματικών σταθμών».

Παρόλο που οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν θέσει στόχους για τη μετάβαση σε μια «τραπεζική ουδετερότητα», η έκθεση προειδοποιεί ότι καμία από αυτές δεν διαθέτει συγκεκριμένη πολιτική για τη χρηματοδότηση έργων LNG. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επενδύσεις να συνεχίζονται, παρά τους κλιματικούς στόχους.

Σχετικά Άρθρα