Δύο εκκρεμότητες απομένουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να οριστικοποιηθεί το ύψος των υπερεσόδων των προμηθευτών για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και τα τέλη του 2023 και, με αυτό τον τρόπο, να δρομολογηθεί η ανάκτησή τους.
Η πρώτη αφορά τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ για το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τα οποία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να αποστείλει η επιχείρηση στη ΡΑΑΕΥ. Η δεύτερη αφορά τον συντελεστή κανονικοποίησης, ο οποίος προσδιορίζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ. Και αυτή η παράμετρος αναμένεται να «κλειδώσει» το αμέσως επόμενο διάστημα από τον Διαχειριστή, ώστε να ενημερωθεί σχετικά η Ρυθμιστική Αρχή και να ολοκληρώσει τους υπολογισμούς της.
Στα 200 εκατ. ευρώ οι εκτιμήσεις για τα υπερέσοδα
Ο συντελεστής κανονικοποίησης είναι συνάρτηση των απωλειών της συνολικής ενέργειας που διακινήθηκε στο δίκτυο διανομής, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και της διαφοράς μεταξύ των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που δηλώθηκαν από τους προμηθευτές στο πλαίσιο των προσωρινών εκκαθαρίσεων, με αυτές που κατέγραψαν οι μετρητές των πελατών που εκπροσωπούν.
Βάσει του συντελεστή κανονικοποίησης, θα υπολογιστούν τελικά οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που οι προμηθευτές θα πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο «ψαλίδισμα» (ανάλογα και με το ύψος του συντελεστή) των κερδών τους για το συγκεκριμένο δεκαεξάμηνο.
Με τον μηχανισμό που βρίσκεται υπό επεξεργασία θα μπορέσουν να ανακτηθούν πιθανά υπερέσοδα που είχαν οι προμηθευτές από το καλοκαίρι του 2022 μέχρι και το τέλος της περασμένης χρονιάς, περίοδος κατά την οποία είχε εφαρμοστεί σειρά προσωρινών μέτρων στη λιανική, όπως η ανακοίνωση των χρεώσεων του επόμενου μήνα στο τέλος του προηγούμενου.
Η πρακτική αυτή, αναλόγως των εκτιμήσεων που είχαν κάνει οι προμηθευτές για την εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών του επόμενου μήνα, θα μπορούσε να τους αποφέρει υπερέσοδα (αν οι τιμές αποδεικνύονταν χαμηλότερες) – ή και το αντίστροφο αν η αγορά κατέληγε τελικά σε υψηλότερες τιμές.
Τα υπερέσοδα που αναμένεται να ανακτηθούν με την οριστικοποίηση των παραπάνω παραμέτρων εκτιμώνται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπουν στον «κουμπαρά» Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ανάκτηση από τους προμηθευτές θα γίνει σε δύο κύματα: αρχικά με την απόδοση του 60% των υπερεσόδων και σε δεύτερη φάση με την τελική εκκαθάριση όπου θα καταβληθεί το υπολειπόμενο 40%.