Στα 94,5 GW ανέρχεται η συνολική χωρητικότητα άνθρακα των έργων που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2024, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών που δημοσιεύθηκε σήμερα (13/2) στο Reuters. Πρόκειται για τον υψηλότερο όγκο νέων κατασκευών από το 2015, εμποδίζοντας τη μετάβαση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.
Και όλα αυτά, όταν ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο και εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου είχε δεσμευτεί να «ελέγχει αυστηρά» την ενέργεια από άνθρακα κατά την περίοδο 2021-2025, αλλά οι ανησυχίες για την έλλειψη ενέργειας οδήγησαν σε αύξηση νέων έργων από το 2023.
«Εάν ο άνθρακας διατηρήσει υψηλό μερίδιο στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας για πάρα πολύ καιρό, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί ταχεία μείωση των εκπομπών», δήλωσε ο Qi Qin, ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA).
«Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις για τις παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα, ειδικά σε μια εποχή που οι χώρες αναμένεται να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους για τους στόχους του 2035», δήλωσε ο Qi.
Το άλλοθι της ενεργειακής ασφάλειας
Η άνοδος ήρθε παρά την αύξηση ρεκόρ στη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι και θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη τη σύνδεση καθαρής ενέργειας στο δίκτυο, ανέφερε η έκθεση.
«Η τρέχουσα ώθηση της Κίνας για νέα ενέργεια από άνθρακα καθοδηγείται κατά κύριο λόγο από συμφέροντα της βιομηχανίας που προωθούν την επέκταση του άνθρακα υπό το λάβαρο της ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Qi.
«Αυτές οι ομάδες αναγνωρίζουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τους στόχους αιχμής άνθρακα το 2030 και τους στόχους ουδετερότητας άνθρακα το 2060 και κινούνται γρήγορα για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη πριν στενέψει το παράθυρο», συμπλήρωσε.