MENU

Καταιγισμός νέων φωτοβολταϊκών τα επόμενα χρόνια – Αγκάθι οι περικοπές

Από το 2026 η σταδιακή εγκατάσταση των πρώτων μονάδων αποθήκευσης

Ακόμη και από το 2026 θα έχουν καλυφθεί οι προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα σε ό,τι αφορά την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοωβολταϊκών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραγγελίες εξοπλισμού για έργα που βρίσκονται σε ώριμη φάση αδειοδότησης, ο ΣΕΦ υπολογίζει ότι τα 13,5 GW φωτοβολταϊκών που προβλέπει το ΕΣΕΚ, θα έχουν ηλεκτριστεί αρκετά νωρίτερα από το 2030 (κάτι που καθιστά τον σχετικό στόχο «προσγειωμένο», σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου).

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε ένα συντηρητικό σενάριο, ο ΣΕΦ τοποθετεί τη συνολική ισχύ των φ/β το 2030 μεταξύ 19 GW και 21 GW, μέγεθος αυξημένο κατά 40% με 55% συγκριτικά με την πρόβλεψη του ΕΣΕΚ.

Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Στέλιος Ψωμάς, μιλώντας προχθές (26/9) στο συνέδριο της SolarPlaza στην Αθήνα, έδωσε στίγμα για τον τρόπο που θα αναπτυχθούν τα φ/β τα επόμενα χρόνια. Όπως είπε, τα συστήματα μεγάλης κλίμακας (σ.σ. άνω του 1 MW) θα κυριαρχούν στα νέα έργα που θα εγκαθίστανται κάθε χρόνο, καταλαμβάνοντας -ήδη από φέτος- ποσοστό της τάξης του 60%.

Με βάση την τάση αυτή, το 2030 τα μεγάλα φωτοβολταϊκά θα καταλαμβάνουν περίπου το 60% του συνόλου, με τα εμπορικά (10,8 kW – 1 MW) και τα οικιακά συστήματα να ακολουθούν κατά σειρά (με ποσοστά της τάξης του 30% και του 10%, αντίστοιχα).

Ο ειδικός σύμβουλς του ΣΕΦ μίλησε και για το θέμα – «αγκάθι» των περικοπών πράσινης ενέργειας, σημειώνοντας ότι για το 2024 αυτές αναμένεται να αγγίξουν τις 1.000 GWh, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με την περασμένη χρονιά, που αντιστοιχεί στο 3,5% της συνολικής παραγωγής ΑΠΕ για φέτος.

Οι πρώτες μονάδες αποθήκευσης -που θα βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση του προβλήματος- θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται σταδιακά από το 2026. Ωστόσο ο ΣΕΦ εκτιμά ότι ο στόχος για 4,32 GWh μπαταριών το 2030 δεν είναι αρκετός και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στα επίπεδα των 8 GWh.

Προσώρας, σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, η απουσία μπαταριών και η μεγάλη διείσδυση φωτοβολταϊκών, προμηνύουν περαιτέρω αύξηση των περικοπών το 2025 στο 5% της συνολικής παραγωγής από ΑΠΕ.

Σχετικά Άρθρα