Την άποψη ότι η πρωτοβουλία για την προώθηση του Vertical Corridor, που συνδέει την Ελλάδα με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη , θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή, διατυπώνουν ειδικοί στο Montel.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του «Vertical Corridor» προωθείται από εννιά Διαχειριστές από εφτά διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για τους ΔΕΣΦΑ και Gastrade από την Ελλάδα, Bulgartransgaz και ICGB από Βουλγαρία, Transgaz από Ρουμανία, FGSZ από Ουγγαρία, Eustream από Σλοβακία, VMTG από Μολδαβία και GTSOU από Ουκρανία και η σχεδιαζόμενη διαδρομή του Κάθετου Διαδρόμου θεωρείται κρίσιμη για τις προσπάθειες της περιοχής να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ωστόσο, ο Sergiy Makogon, ειδικός στον τομέα της ενέργειας και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Gas TSO Ukraine, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τη διαδρομή για να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ενώ οι υψηλοί δασμοί θα μπορούσαν επίσης να αποτρέψουν τους traders.
«Δυστυχώς, ο υπάρχων αγωγός Trans Balkan εξακολουθεί να είναι αδρανής», είπε, σε ανάρτηση στο LinkedIn, συμπληρώνοντας ότι οι «Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας απέτυχαν να βρουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για να προσελκύσουν traders και να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδρομή. Το συνολικό κόστος διέλευσης καθιστά τη διαδρομή οικονομικά μη βιώσιμη».
Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, τα μέλη της ΕΕ στοχεύουν να καταργήσουν σταδιακά όλο το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027. Επί του παρόντος, περίπου 40 εκατ./ημέρα ρωσικού φυσικού αερίου φθάνει στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TurkStream, μέσω της Τουρκίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Τουρκικές πηγές εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι το έργο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου, παρά τον σκοπό διαφοροποίησής του.
Η τουρκική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Botas θέλει να είναι βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας, δήλωσε πρώην έμπορος φυσικού αερίου στην εταιρεία.
«Πολλοί traders θεωρούν ότι θα μπορούσε να ρέει ρωσικό αέριο, δεδομένης της καλής σχέσης μεταξύ των προέδρων των χωρών».
Επέκταση του αγωγού
Η Βουλγαρία θα αρχίσει να επεκτείνει τον αγωγό φυσικού αερίου Vertical Corridor αυτόν τον μήνα, με την κατασκευή να προγραμματίζεται να διπλασιάσει τη διασυνοριακή της χωρητικότητα με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Zhecho Stankov.
Αργά τη Δευτέρα (31/3), ο ουγγρικός Διαχειριστής φυσικού αερίου FGSZ δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσφέρει επιπλέον σταθερή χωρητικότητα στο διασυνοριακό σημείο από την Ουγγαρία προς τη Σλοβακία.
Είπε ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση της υπάρχουσας χωρητικότητας κατά 25%, από 3,5 bcm/έτος σε 4,38 bcm/έτος φέτος, με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων, ενώ για να καταστεί δυνατή η αύξηση, θα απαιτηθούν εργασίες τροποποίησης από την ουγγρική πλευρά.