MENU

Ηλεκτρικά δίκτυα «φωνάζουν» για επενδύσεις – Στα «σκοινιά» η Ευρώπη

Στελέχη του ενεργειακού κλάδου διατυπώνουν τις απόψεις τους στο Montel

Με τον κίνδυνο μελλοντικών περιορισμών στο ηλεκτρικό της δίκτυο έρχεται αντιμέτωπη η Ευρώπη εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τις απόψεις που διατύπωσαν ειδικοί στο Montel.

Για τους λόγους αυτούς, τονίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστήσει τα περιφερειακά δίκτυα χαμηλής τάσης πιο αποδοτικά για να υποστηρίξουν το δίκτυο υψηλής τάσης.

Με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη να αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2030, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, οι περιορισμοί του δικτύου ήταν εμφανείς και χρειάζονταν περισσότερες επενδύσεις, δήλωσε ο Davide Tabarelli, πρόεδρος του think tank Nomisma Energia.

Η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τις ετήσιες επενδύσεις της στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 25 χρόνια εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει τους στόχους της για την απαλλαγή από τον άνθρακα, δήλωσε τον περασμένο μήνα η Eurelectric.

Ζητούμενο η αποτελεσματικότητα

Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα σημαίνει ότι το δίκτυο χρειάζεται «ευελιξία και ψηφιακές λύσεις για να γίνει η διανομή πιο αποτελεσματική», δήλωσε ο Francesco Sassi, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης RIE. Τα σημεία συμφόρησης στα δίκτυα χαμηλής προς υψηλή τάση αποτελούν σοβαρό ζήτημα, δήλωσαν στο Montel οι ειδικοί του κλάδου.

Η Eon συνέδεσε το πρώτο εκατομμύριο μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία στο δίκτυό της σε 15 χρόνια, ενώ άλλα τρία εκατομμύρια προβλέπεται να συνδεθούν μέχρι το 2030, είπε ο Birnbaum.

Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς την αναβάθμιση των περιφερειακών δικτύων είχε προκαλέσει συμφόρηση «και τώρα είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα. Με όλα τα συνδεδεμένα πάνελ στις στέγες και τις αντλίες θερμότητας, πρέπει τώρα να ψηφιοποιήσουμε τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης».

Η αποτυχία να το πράξει αυτό η Γερμανία αλλά και η Ευρώπη συνολικά θα ήταν «σαν να κατασκευάζουμε τρένα χωρίς να επενδύουμε σε ράγες υψηλής ταχύτητας. Δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στην Eurasia Group.

Σχετικά Άρθρα