MENU

ΙΕΑ: Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4% έως το 2027

Έτος των ΑΠΕ το 2025 που θα επισκιάσουν την παραγωή άνθρακα

Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξάνεται περισσότερο από τη συνολική κατανάλωση της Ιαπωνίας κάθε χρόνο έως το 2027, αλλά η επέκταση των πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών θα πρέπει να συμβάλει στην αντιστάθμιση της τάσης, ανέφερε σε έκθεσή του o IEA σήμερα (14/2).

Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των κερδών με ρυθμό ανάπτυξης 6% από έτος σε έτος έως το 2027, αναφέρει η έκθεση της IEA.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας έχει αυξηθεί ταχύτερα από την οικονομία της από το 2020, υποκινούμενη από έναν βιομηχανικό κλάδο που διψά για ενέργεια και την ταχεία επέκταση της υψηλής έντασης ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευής ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών, ηλεκτρικών οχημάτων και συναφών υλικών, ανέφερε η έκθεση.

Ο κλιματισμός, τα κέντρα δεδομένων και τα δίκτυα 5G θεωρούνται επιπλέον συνεισφέροντες.
Η Ινδία αναμένεται επίσης να συμβάλει σημαντικά, αντιπροσωπεύοντας το 10% της παγκόσμιας αύξησης, με ισχυρή οικονομική δραστηριότητα και ραγδαία άνοδο του κλιματισμού.

Ορισμένες προηγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, φαίνεται να αντιστρέφουν τη μέχρι πρότινος στάσιμη ζήτηση, καθώς η ηλεκτροκίνηση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε τομείς όπως οι μεταφορές, η θέρμανση και τα κέντρα δεδομένων, ανέφερε ο IEA.

Οι προσδοκίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω από τις προβλέψεις του IEA τον Ιούλιο λόγω ασθενέστερων μακροοικονομικών προοπτικών, υποχωρώντας κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε ανάπτυξη 1,6% που αναμένεται το 2025.

Δεν προβλέπεται ανάκαμψη έως το 2027

Το μπλοκ δεν αναμένεται να ανακάμψει στο επίπεδο της ζήτησης του 2021 τουλάχιστον μέχρι το 2027, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε το 2024 μετά από δύο χρόνια σημαδιακής ζήτησης, ανέφερε η έκθεση.
Οι πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια, αναμένεται να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις τάσεις αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, καθώς συνεχίζουν να υπερτερούν του μεριδίου του άνθρακα στο μείγμα ενέργειας, αναφέρει η έκθεση.

Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή χαμηλών εκπομπών το 2027 πίσω από την υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σύνολό τους αναμένεται να επισκιάσουν την παραγωγή άνθρακα το 2025 καθώς το μερίδιο του ρυπογόνου πόρου θα πέσει κάτω από το 33% για πρώτη φορά σε 100 χρόνια.

Σχετικά Άρθρα