MENU

Ιαπωνία: Δημιουργεί ΑΟΖ για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η Ιαπωνία στοχεύει να έχει 10 GW υπεράκτιων έργων αιολικής ενέργειας έως το 2030 και έως 45 GW έως το 2040

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε ένα σχέδιο τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας για να επιτρέψει την εγκατάσταση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ), ένα ορόσημο για την επίτευξη του στόχου της χώρας για ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Η Ιαπωνία στοχεύει να έχει 10 GW υπεράκτιων έργων αιολικής ενέργειας έως το 2030 και έως 45 GW έως το 2040, για να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στο ενεργειακό της μείγμα, για το οποίο η πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι απαραίτητη.

Η νέα νομοθεσία θα επιτρέψει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε μεγαλύτερη απόσταση από τα σημερινά χωρικά και εσωτερικά ύδατα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου οικονομίας, εμπορίου και βιομηχανίας (METI) και του υπουργείου γης, υποδομών, μεταφορών και τουρισμού.

“Μέσω αυτού του νομοσχεδίου, θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε σταθερά και μεγάλης κλίμακας έργα στη θαλάσσια περιοχή”, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Ken Saito σε ενημέρωση, προσθέτοντας ότι η νέα νομοθεσία θα πρέπει να επιταχύνει την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Οι ενεργειακές εταιρείες, από τη γερμανική RWE έως την ισπανική Iberdrola, έχουν παροτρύνει την Ιαπωνία να ενισχύσει τις δημοπρασίες και να καταστήσει τις επενδύσεις πιο ελκυστικές, εν μέσω της εκτίναξης του κόστους, καθώς ο ανταγωνισμός για τους προμηθευτές αυξάνεται παγκοσμίως, και να θεσπίσει νόμο για την ΑΟΖ.

Οι ΑΟΖ είναι μη εδαφικά ύδατα όπου τα θαλάσσια έθνη διεκδικούν δικαιώματα έρευνας ορυκτών πόρων και αλιείας. Σε αντίθεση με το σύστημα δημοπρασιών για τα χωρικά ύδατα, το προτεινόμενο σύστημα ΑΟΖ θα υιοθετήσει μια διαδικασία έγκρισης σε δύο στάδια.

Το υπουργείο Βιομηχανίας θα επιλέξει την περιοχή εγκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως οι συνθήκες ανέμου, το βάθος του νερού και η εγγύτητα στα χωρικά ύδατα. Η προσωρινή έγκριση θα παρέχεται αρχικά στους αιτούντες. Αργότερα, η επίσημη έγκριση θα χορηγηθεί μετά από διαβουλεύσεις με τα σχετικά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των αλιέων και των ναυλωτών, δήλωσε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση στοχεύει να περάσει την τροποποιημένη νομοθεσία κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου.

Σχετικά Άρθρα