Για την πρόοδο ανάπτυξης των έργων υποδομών αλλά και τις συνέργειες της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της με ισραηλινές ενεργειακές εταιρείες ενημέρωσε τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας, Eli Cohen, o διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών ανάμεσα στις δυο πλευρές, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας σε ενέργεια και συνδεσιμότητα.
Στην συνάντηση ο Ισραηλινός υπουργός εξέφρασε τη στήριξή του για την ανάπτυξη των εν λόγω έργων υποδομής που θα εξασφαλίσουν, μέσω της διαφοροποίησης των εξαγωγικών επιλογών, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ετοιμότητα της ΔΕΠΑ για την υλοποίηση δυνητικού αγωγού διασύνδεσης Ισραήλ και Κύπρου.
Το παρών έδωσαν ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Noam Katz, ο Συντονιστής Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης, η Janet Shalom, ανώτερη διευθύντρια του Υπουργείου Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ για στρατηγικά διεθνή έργα και η Βασιλική Σταματοπούλου, Επικεφαλής Στρατηγικού Στη συζήτηση συμμετείχε και η Διεύθυνση Προγραμματισμού & Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ International Projects.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα σε ανάρτησή της σημειώνει ότι οι συναντήσεις του αρμόδιου Υπουργού με τις διοικήσεις των ΔΕΠΑ και ΑΔΜΗΕ ήταν εποικοδομητικές, «κατά τις οποίες συζήτησε την ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των αλυσίδων εφοδιασμού με φυσικό αέριο, της επέκτασης, της διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας και της διερεύνησης κοινών πρωτοβουλιών».
Ο απόηχος της συμφωνίας
Η συμφωνία με το Ισραήλ αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν στην ενέργεια και επιφυλάσσει πολλά για το μέλλον, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ, αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία ενός “πράσινου” διαδρόμου ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ προς την ΕΕ, μέσω της Ελλάδας, θα αποτελέσει ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».