MENU

Η ΕΔΕΥΕΠ δίνει το σήμα για να ξεκινήσουν μελέτες στα offshore αιολικά

Απώτερος στόχος το 1,9 GW μέχρι το 2030

Νομοθετική ρύθμιση έχει στα σκαριά το ΥΠΕΝ, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) να εκκινήσει τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες για τη διεξαγωγή των πρώτων διαγωνισμών ανάπτυξης offshore αιολικών στις ελληνικές θάλασσες. Σε συνδυασμό με τα δύο πιλοτικά σταθερής έδρασης στην Αλεξανδρούπολη, στόχος είναι με τους διαγωνισμούς δρομολογηθούν πάρκα συνολικής ισχύος 1,9 GW μέχρι το 2030.

Η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στις ενεργειακές διατάξεις του σχεδίου νόμου που έχει εξαγγείλει το υπουργείο, με αντικείμενο τη χωροταξική – πολεοδομική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου μπορεί να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, ώστε στη συνέχεια να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Γιατί η ΕΔΕΥΕΠ θα κάνει τις μελέτες

Υπενθυμίζεται ότι οι μελέτες θα γίνουν από την ΕΔΕΥΕΠ, προκείμενου να επιταχυνθεί η διαδικασία. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι οι έρευνες θα πραγματοποιούνταν από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ωστόσο κρίθηκε πως η κεντρική διεξαγωγή τους θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.

Η επιλογή αυτή δίνει τη δυνατότητα παράκαμψης του ν. 4412 που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις και τις βραδυπορίες που συχνά συνεπάγονται. Έτσι η ΕΔΕΥΕΠ, που είναι κρατική εταιρεία, θα μπορεί μέσα από τη νέα νομοθετική ρύθμιση να συστήνει θυγατρικές και εν συνεχεία SPVs (εταιρείες ειδικού σκοπού) που ως project managers θα έχουν την ευθύνη των σχετικών μελετών.

Μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, τα θαλασσοτεμάχια που θα παραχωρηθούν για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών θα αφορούν τις 6 από τις 10 περιοχές που περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των offshore αιολικών, για τις οποίες θα ανατεθούν οι σχετικές μελέτες από το SPV.

Ο βασικός ρόλος του ΑΔΜΗΕ

Η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στα SPVs θεωρείται βέβαιη καθώς θα έχει ενεργό ρόλο στη διασύνδεση των offshore αιολικών με το Σύστημα Μεταφοράς. Στόχος είναι να μπουν στο σχήμα και ιδιώτες προκειμένου η κρατική συμμετοχή να είναι μειοψηφική, απαλλάσσοντας τα SPVs από δυσκίνητες διαδικασίες του Δημοσίου.

Η επιλογή του αναδόχου των μελετών θα γίνεται με διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύσσει το SPV, στο πλαίσιο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα αποκτούν πρόσβαση σε μετρητικά δεδομένα μέσω data room. Η αποζημίωση των αναδόχων που θα αναλάβουν τις έρευνες, θα προέλθει από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων.

Τα κονδύλια αυτά θα ανακτώνται σταδιακά από τα ποσά που θα πληρώνουν επενδυτές που σχεδιάζουν υπεράκτια αιολικά πάρκα στα θαλάσσια οικόπεδα προς παραχώρηση, για να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

Μετά το πέρας των ερευνών, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα αποκτήσουν όλη την πληροφορία που χρειάζονται για το αιολικό δυναμικό των θαλάσσιων περιοχών ενδιαφέροντός τους καθώς και για το κόστος των έργων, προσαρμόζοντας ανάλογα τις προσφορές τους στους διαγωνισμούς παραχώρησης που θα ακολουθήσουν.

Σχετικά Άρθρα